"Küresel ekonomi senkronize yavaşlama ile karşı karşıya"

IMF Başkanı Georgieva, 1 Ekim’de göreve başlamasından sonra küresel ekonomi hakkında ilk değerlendirmesini IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları öncesinde Washington’da yaptı.

EKONOMİ 10.10.2019, 11:45
"Küresel ekonomi senkronize yavaşlama ile karşı karşıya"

Uluslararası Para Fonu (IMF) yeni başkanı Kristaline Georgieva, gerçekleştirdiği konuşmada ticari uyuşmazlıkların küresel ekonomi üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çekti. Açıklamasında ticaret savaşlarının kazananının olmayacağını belirten IMF Başkanı, "Ticaret anlaşmazlıklarının küresel ekonomiye kümülatif etkisi 2020 yılında 700 milyar dolar tutarında azalma veya gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 0.8’inin kaybedilmesi olabilir. Bu yaklaşık olarak İsviçre ekonomisinin büyüklüğü kadar." ifadelerini kullandı.

IMF Başkanı Georgieva, bu yıl dünya ekonomilerin yaklaşık yüzde 90’ında daha yavaş büyüme oranları beklentisini belirterek, küresel ekonominin artan ticaret uyuşmazlıkları nedeniyle "senkronize yavaşlama" ile karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Birlikte çalışma çağrısı

Gelişmiş ekonomilerin çoğunda görülen faiz oranlarının çok düşük veya negatif olmasının merkez bankalarına sınırlı bir hareket alanı yarattığını hatırlatan Georgieva, düşük faiz oranlarının, yatırımcıların gelişmekte olan ekonomilere yöneldiğini ve bunun da birçok gelişmekte olan ekonominin ani sermaye çıkışlarına maruz kalmasına neden olduğunu vurguladı.

Teknoloji transferi ile ülkelerin fikri mülkiyet hakları gibi yasal ticaret konularını görüşmesinin gerekliliğini savunan Başkan Georgieva, devletlere küresel ticaretin sürdürebilir olabilmesi için birlikte çalışma çağrısı yaptı.

Dünyada artış eğiliminde olan özel sektör borcunun olması hakkında da konuşan Başkan Georgieva, "Yeni analizimiz, büyük bir ekonomik gerileme olursa, temerrüt riski altında olan özel sektör borç stokunun 19 trilyon dolara yükselebileceğini veya sekiz büyük ekonomideki toplam borcun yüzde 40’ını bulabileceğini gösteriyor. Bu, finansal kriz döneminde görülen seviyelerin üzerinde." şeklinde değerlendirdi.

Yorumlar (0)