İBB’den yeni hizmet kapıda: Elektrikli ve Sürücüsüz Metrobüsler Test Sürecinde

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), metrobüs filosunu yenileme çalışmaları kapsamında elektrikli ve sürücüsüz kullanım özelliğine sahip metrobüslerin test aşamasına geçti.

EKONOMİ 07.04.2024, 18:01 Melina Ay
İBB’den yeni hizmet kapıda: Elektrikli ve Sürücüsüz Metrobüsler Test Sürecinde

İBB, yüksek yolcu kapasiteli elektrikli metrobüslerin test sürüşlerine başladı. Yerine geçecek olan yeni elektrikli metrobüsler, 420 yolcu kapasitesine sahip olacak ve tamamen elektrikle çalışacak. Ayrıca, sürücüsüz kullanım özelliğine sahip olacaklar ve bir kere şarj edildikten sonra 80 kilometre yol kat edebilecekler. Şu an en geniş metrobüsün 290 yolcu kapasitesine sahip olduğu belirtiliyor.

2 buçuk milyon litre yakıt tasarrufu

İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) garajında kuruluş ve ön kontrolleri tamamlanan metrobüslerin yol performansı test edildi. Yeni metrobüslerin devreye alınmasıyla 100 bin kilometrede ortalama 2 buçuk milyon litre yakıt tasarrufu elde edilmesi hedefleniyor. Ayrıca, bir aracın yılda 300 bin kilogram karbonmonoksit salınımının önüne geçilmesi planlanıyor. Elektronik şerit takip asistanı gibi özelliklerle daha güvenli bir sürüş imkanı sağlanacak. Yolculuklar daha sessiz ve sarsıntısız geçecek. Test aşamalarının tamamlanmasının ardından yeni metrobüslerin filoya alınması bekleniyor.

Yorumlar (0)