Fitch'in Türkiye tahmini dikkat çekti

Fitch Ratings, kısıtlayıcı para politikası ve enflasyonun dünya ekonomisinin büyüme hızını düşüreceğini bildirdi. Kuruluş, Türkiye ekonomisinin bu seneye dair büyüme tahminini ise yüzde 2,4 seviyesinden yüzde 4,5'e çıkardı.

EKONOMİ 14.06.2022, 01:04 14.06.2022, 13:45
Fitch'in Türkiye tahmini dikkat çekti

Fitch, Global Ekonomik Görünüm Raporu'nun bu ayki sayısını 'Sıkı Para Politikasının Dönüşü' başlığını kullanarak yayımladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch Ratings, global ekonomiye dair 2022 senesi büyüme beklentisini yüzde 3,5 düzeyinden yüzde 2,9'a indirdi.

Söz konusu raporda, kısıtlayıcı para politikası ve enflasyonun dünya ekonomisinin büyüme hızını düşüreceği kaydedildi.

Global enflasyon baskılarının büyüme üzerinde gittikçe artan negatif etkilerle birlikte yoğunlaşmayı sürdürdüğünün altı çizilen raporda, Çin'deki son karantina tedbirlerinin global imalat tedarik zinciri baskılarına da negatif yönde katkısı olduğu belirtildi.

Raporda, Ukrayna-Rusya arasındaki savaştan kaynaklanan gıda ve enerji arzında meydana gelen kesintilerin de Avrupa enflasyonunu öngörülenden daha çabuk etkilediği ifade edildi.

Fitch'in yayımladığı raporda, enflasyonun yarattığı baskılarının özellikle de sıkı iş gücü piyasalarının nominal ücret yükselişini desteklediği İngiltere ve ABD'de hizmet sektöründe de devam ettirdiği kaydedildi.

Global ekonomideki büyüme tahmini düşürüldü

Bahse konu raporda, dünya ekonomisinin bu sene yüzde 2,9, önümüzdeki sene ve 2024 yılında yüzde 2,7'şer oranında büyümesinin beklendiği açıklandı.

Fitch, mart ayındaki tahminlerinde global ekonominin 2022 yılında yüzde 3,5 ve önümüzdeki yıl yüzde 2,8 oranında büyüyeceğini tahmin etmişti.

ABD ekonomisinin bu yılki büyüme tahmininin yüzde 3,5 seviyesinden yüzde 2,9'a düşürüldüğü kaydedilen raporda, ABD'nin önümüzdeki yılki büyüme beklentisinin ise yüzde 1,6 düzeyinden yüzde 1,5'e düşürüldüğü ifade edildi. Ülkenin 2024 senesi büyüme beklentisinin ise yüzde 1,3 olduğu belirtildi.

Raporda, Avro Bölgesi'nde bu yılki büyüme tahminin de yüzde 3 seviyesinden yüzde 2,6'ya düşürüldüğü, önümüzdeki yıl büyüme tahminin ise 2,3 düzeyinden yüzde 2,1'e indirildiği aktarıldı. Avro Bölgesi ekonomisinin 2024'teki büyüme beklentisinin ise yüzde 2,1 olarak tahmin edildiği bildirildi.

Bahse konu raporda, Çin ekonomisinin bu seneye dair büyüme tahminin yüzde 4,8 seviyesinden yüzde 3,7'ye çekildiği, 2023'teki beklentinin ise yüzde 5,1 düzeyinden yüzde 5,3'e yükseltildiği aktarıldı. Çin'in 2024 yılında ise yüzde 5 oranında büyümesinin tahmil edildiği belirtildi. 

Türkiye ekonomisi pozitif ayrıştı

Türkiye ekonomisine dair yorumların da yer aldığı raporda, Türkiye ekonomisinin 2022'de yüzde 4,5, önümüzdeki yıl yüzde 3 ve 2024 yılında yüzde 2,9 oranında büyümesinin beklendiği açıklandı.

Fitch, daha evvel ülkemizin bu sene yüzde 2,4 ve önümüzdeki sene yüzde 3,2 oranında büyüyeceğini tahmin etmişti.

Yorumlar (0)