Fındık üreticisi "En az 24 lira olsun" diyor!

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) duyuracağı taban alım fiyatı heyecanla bekleniyor. Fındık üreticisi en az 24 lira olmasını bekliyor. 

EKONOMİ 08.07.2020, 11:51 08.07.2020, 11:56
Fındık üreticisi "En az 24 lira olsun" diyor!

Türkiye, her sene 500-700 bin tonluk fındık üretiyor. Belçika, Fransa ve Almanya gibi ülkelerin aralarında yer aldığı 110'dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren ülkemizde 592.000 kayıtlı fındık üreticisi bulunuyor. 

Ülkemizde 728.000 hektar alan üzerinde fındık üretimi gerçekleştiriliyor. 250.000 ton iç fındık ihracatı gerçekleştiren Türkiye, dünya fındık ihracatının yüzde 76'sını da yalnız başına yapıyor. 

Senede 2 milyar dolardan fazla gelir sağlanan fındık ihracatı her sene biraz daha artış gösterirken, fındık üreticilerine de üretimin artması adına destek sağlanıyor. Söz konusu üreticilere dekar başına 170 TL'lik "alan bazlı gelir desteği" sunuluyor. 

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) müdahale alımı gerçekleştirmesiyle serbest piyasada fındık fiyatlarının artış göstermesi de üreticileri mutlu ediyor. 

"Üretici bahçeye girmeden önce duyurulması iyi oldu"

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça'dan önemli açıklamalar geldi.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) vereceği fındık alım fiyatını beklediklerini ifade eden Akça, hasat sezonundan önce üreticilerin hazırlıklarına devam ettiklerini söyledi. 

Akça, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) fındık alım koşulları ile fiyatlarının geçen sene üretici bahçeye girmeden duyurulduğunu belirterek, sanayiciler, üreticiler ve bu sektörler uğraşan herkes için bunun çok iyi olduğunu ifade etti.

"Üreticilerin mutlu olmasını ümit ediyoruz"

Üreticinin çok önceden fındığını ne kadar satacağını bilerek ona göre hesaplamalar yaptığını belirten Akça, Levant kalite fındığın fiyatının 16 lira 50 kuruş, Giresun kalite fındığın fiyatının ise 17 lira olarak ortaya konduğunu hatırlattı.

Akça, bu yıl fındık fiyatının hasattan önce duyurulacağını öngördüklerini belirterek, üreticileri mutlu edecek bir taban fiyatın duyurulmasını ümit ettiklerini söyledi.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) sezonun sonuna kadar piyasada yer alması, alım yerlerinin sayısını artırarak insanlara daha hızlı ve kaliteli hizmet sunulmasıyla ilgili çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Akça, ziraat odaları olarak taban fiyat çalışmasını henüz yapmadıklarını çünkü maliyetlerin daha belli olmadığını belirtti.

"En az 24 lira olmasını bekliyoruz"

Akça, fındık taban fiyatının en az 24 lira olmasına dair beklentilere sahip olduklarını kaydederek, maliyetleri yaptıktan sonra bunu isteyeceklerini ifade etti.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) son olarak 22.000 ton fındığı 24 liradan piyasaya sattığı bağlamla birleştirerek bir taban fiyat istediklerini kaydeden Akça, bunu Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) en son sattığı fındık fiyatı olarak ortaya koyduklarını söyledi.

Akça, fındığa 24 lira istediklerini ancak maliyetleri yapmalarının ardından son rakamı yeniden düzenleyip yukarı çekebileceklerine işaret ederek, fındığın çok değerli bir ürün olduğunu ekledi. 

Yorumlar (0)