Elektrik ve doğal gaz devletten fatura desteği: 1150 liraya kadar karşılıksız…

BOTAŞ, elektrikte yüzde 20 ve doğal gazda konut tarifesinde yüzde 20,4 zam yaptı. Zamların ardından dar gelirli vatandaşlar “Doğal gaz fatura desteğinden nasıl faydalanılır?”, “Elektrik faturası desteğinin başvuru şartları nelerdir?” sorularının cevabını aramaya başladı. Bu çerçevede doğal gaz faturası için 2022’de en az 450 TL ve en fazla 1.150 TL destek ödemesi yapılacağı açıklandı. Bununla beraber elektrik faturası için de destek veriliyor. Vatandaşlara 200 TL’ye kadar destek ödeniyor. 

EKONOMİ 01.09.2022, 13:37
Elektrik ve doğal gaz devletten fatura desteği: 1150 liraya kadar karşılıksız…

BOTAŞ tarafından her ayın ilk günü açıklanan elektrik ve doğal gaz için yeni tarife belli oldu. Buna göre konuttaki doğal gaza yüzde 20,4 ve elektriğe de yüzde 20 zam yapıldığı duyuruldu. 

İhtiyaç sahiplerine doğal gaz ve elektrik desteği

Doğal gaz ve elektrik arifesine gelen zammın ardından dar gelirli vatandaşlar için devlet destekleri tekrar gündeme geldi. Kış aylarında ortaya çıkacak muhtemel zorlukları engellemek isteyen devlet, kış desteği çerçevesinde başvuru yapan dar gelirli vatandaşlara elektrik ve doğal gaz faturası desteği verecek. Ödemeler ise PTT yoluyla yapılacak. 

Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan kriz sebebiyle bu kış tüm Avrupa'yı zorlu günler bekliyor. Enerji krizine tedbir almak isteyen devletler, çeşitli unsurları devreye sokmaya başladı. Bunlardan biri Türkiye olurken, dar gelirli vatandaşa kış desteği verilecek. e-Devlet üzerinden yapılacak olan başvurular değerlendirildikten sonra belirlenen ihtiyaç sahiplerine doğal gaz ve elektrik faturası desteği sunacak.

Destek ödemeleri PTT’den

Zamlardan en fazla etkilenecek dar gelir grubu için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü Doğal Gaz Tüketim Desteği çerçevesinde birtakım yardımlar yapıyor. Bakanlık tarafından gelen detaylı açıklamada, e-Devlet aracılığıyla konut olarak kullanılan evlerde doğal gaz abonesi vatandaşlara başvuru imkanı verildi. Kış desteği çerçevesinde ödenecek yardımlarda mevsim şartları ölçüt olarak belirlendi. 2022 yılı için en az 450 TL ve en fazla 1.150 TL ödeme yapılacağı açıklandı.

Doğal gaz desteği başvuruları nasıl yapılır?

e-Devlet şifresi ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ile sisteme giriş sağlayan vatandaşlar, daha sonra ‘sosyal yardım başvurusu’ sözlerini aratarak ilgili sayfaya gidebilir. Burada başvuru ekranı yoluyla yeni başvuru sekmesine giriş yapılır ve bu penceredeki KVKK onaylanır. Girilen bilgiler tasdik edildikten sonra doğalgaz destek miktarının hesaplanabilmesi için şahsa ait bilgiler doldurulur. Bütün bu bilgiler eksiksiz girilmesi halinde başvuru talebi onaylanır ve işlem sona erer.

Elektrik faturası desteği başvuruları nasıl yapılır?

3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında elektrik yardımı, hali hazırda yardım alanlara kendiliğinden gönderilmektedir. 2022 yılı için hesaplara 216 lira yatırılmakta olup bu sebeple doğalgaz desteği ile beraber alan vatandaşlara devlet tarafından 1.366 TL’lik destek parası verilecektir.

Elektrik faturası desteğinden kimler faydalanabilir?

Elektrik faturası desteği, ihtiyaç sahibi olanların yararlanması için kurulmuş bir destek türüdür. Elektrik tüketim desteğinden faydalanabilen vatandaşlar, PTT şubelerinden başvurabilirler.

  • Muhtaç Asker Ailelerine Yönelik Düzenli Nakit Yardım Programı

  • Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Düzenli Nakit Yardım Programı

  • Şartlı Eğitim - Şartlı Sağlık Yardım Programı

  • Öksüz/Yetim ve Asker Çocuğu Yardım Programı

Elektrik desteği şartları nelerdir?

Elektrik faturası desteği almak isteyen ve şu anda devletten sosyal yardım alan ihtiyaç sahipleri, elektrik faturası ve kimliğiyle PTT şubelerine giderek fatura desteğinden faydalanabilirler.

  • Kronik Hastalık Yardım Programı

  • Çoklu Doğum Yardım Programı

  • Yaşlı Aylığı

  • Engelli Aylıkları

  • 65 yaş üstü muhtaç kişiler

  • Engelli Yakını Aylığı

  • Evde bakım yardımı almasa bile kronik hastalığı sebebiyle cihaza bağlı olanlara da benzer bir biçimde 200 TL’ye kadar elektrik fatura desteği veriliyor. Yeni dönemde bu destekten yararlanmak isteyen kronik hastalığı sebebiyle cihaza bağlı yaşayanlar, evlerinden çıkmadan internet yoluyla destek başvurusu yapabilecek.

Yorumlar (0)