Ekosistem canlısı projede sona gelindi

Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü'nün Gazipaşa'da yapımına başladığı derin deniz deşarj hattının yüzde 90'ı tamamlandı. Bu yeni hat, mevcut arıtma tesisinin dört katı büyüklüğünde bir sistemi destekleyebilecek kapasiteye sahip olacak.

EKONOMİ 23.05.2024, 16:07 Melina Ay
Ekosistem canlısı projede sona gelindi

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek tarafından yapılan imza töreniyle yaklaşık 10 ay önce halka duyurulan Gazipaşa Atıksu Arıtma Tesisi Derin Deniz Deşarj Hattı projesi neredeyse tamamlandı. Yaklaşık 100 milyon lira değerindeki bu projenin 2050 yılına kadar kullanılması planlanıyor. Günde 40 bin metreküp arıtılmış suyun denize bırakılmasını sağlayacak olan bu proje, Gazipaşa'nın şu anki arıtma tesisinin kapasitesinin dört katına kadar suyu işleyebilecek şekilde tasarlandı.

Özel bir korumaya tabii tutuluyor

Gazipaşa Atıksu Arıtma Tesisi Derin Deniz Deşarj Hattı'nın devam eden çalışmalarını yerinde inceleyen ASAT Atıksu Arıtma Dairesi Başkanı Murat Mert Otuzaltı, “Gazipaşa ilçemizdeki mevcut arıtma tesisimizden arıtılan sular denizle buluşuyordu. Ancak, daha güvenli bir deşarj sağlamak amacıyla Gazipaşa Atıksu Arıtma Tesisi Derin Deniz Deşarj Hattı Projemizi hayata geçirdik. Bu projede, 2 bin 600 metrelik hat boyunca 40 metre derinliğe sahip borular kullanıldı. Bu borular, deniz tabanına gömülerek dalga hareketlerinden etkilenmemesi ve deniz ekosistemine zarar vermemesi için özel bir koruma altına alındı” dedi.

Yaz sezonu başlamadan tamamlanacak

Gazipaşa Atıksu Arıtma Tesisi'nin Membran (İleri) bir Atıksu Arıtma Tesisi olduğunu belirten Murat Mert Otuzaltı, “Gazipaşa'da arıtma tesisinden çıkan suların Hacı Musa Deresi'ne akmasıyla ilgili yasal bir zorunluluk olmamasına rağmen, vatandaşlarımızın güvenliği ve rahatı için bu projeyi hayata geçirmeye karar verdik. Bu proje, Gazipaşa halkının atıksu bedellerini daha güvenli bir şekilde değerlendirmesini sağlayacak ve onlara ek bir güvence sunacaktır. ASAT olarak sadece içme suyu sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda kanalizasyon hatları, arıtma tesisleri, derin deniz deşarj hatları gibi birçok farklı alanda projeler geliştiriyoruz” şeklinde konuştu.

Projenin deniz tabanı bölümündeki yürütülen zorlu çalışmaları ise profesyonel balık adam Mehmet Yasir Ecevit, şöyle konuştu:

“Hava şartlarına bağlı büyük dalgalardan kaynaklı zor şartlar altında çalışma yürüttük. Bu bölgedeki kaya yapısı gerçekten bizi zorladı. Kum gördüğümüz yerlerde kazı yaparken çok büyük kayalarla karşılaşıyoruz. 70 tonluk kayaları kazı güzergahımız üzerinden kaldırmak zorunda kaldık.”

Yorumlar (0)