Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e indirildiğini duyurdu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Vatandaşların hukuki yardıma erişim maliyetini azaltmak için bazı avukatlık hizmetlerindeki KDV oranını yüzde 18’den yüzde 8’e indirdik dedi.

EKONOMİ 05.04.2024, 08:58 Şeyda Gül
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e indirildiğini duyurdu

Ankara 2'nolu Baro'nun düzenlediği iftar programına katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 5 Nisan Avukatlar Günü’nü kutladı. Şehit olan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı başta olmak üzere, vazife sırasında şehit olan adalet camiasının tüm mensuplarına Cenabı Allah’tan rahmet dileyen Yılmaz, önemli açıklamalarda bulundu.

Adalet milletin hak kapısı olmalıdır

Anayasada ve temel kanunlarda gereken düzenlemeleri Meclisle birlikte hayata geçirmek ve adalet teşkilatı güçlendirmek için zorlu bir mücadele yürüttüklerinin altını çizen Yılmaz, sadece teknik konularla uğraşmadıklarını söyledi. Vesayet odaklarıyla da uğraştıklarını vurgulayan Yılmaz, en son FETÖ olmak üzere tasfiye etmeyi başardıklarını kaydetti. Bunun da adalet sistemi adına çok büyük bir kazanım olduğunu ifade eden Yılmaz, “Adalet herhangi bir ideolojik grubun elinde olan enstrüman değil milletin hak kapısı olmalıdır. Ülkemizin içinde bulunduğu şartlar ne olursa olsun hukuki reformlardan hiçbir zaman taviz vermedik” şeklinde konuştu.

Pek çok reforma imza attık

İnsan Hakları Eylem Planı ile özgür birey ve demokratik toplum için atılması gereken adımları kararlılıkla attıklarını vurgulayan Yılmaz, hak ve özgürlüklere dair devrim niteliğinde düzenlemeleri yaparken aynı zamanda adalet hizmetlerindeki altyapı fiziklerini büyük oranda eksikliklerini giderdiklerini aktardı. Merdiven altı görünümünde, düşük donanımlı adliye manzaralarını tamamen silmek için çok ciddi çaba harcadıklarının bilgisini veren Yılmaz, bununla birlikte güven veren ve erişilebilir bir adalet siteminin tesisi için anayasadan yasalara, kurumsal işleyişten personel yapısına ve özlük haklarına kadar pek çok reforma imza attıklarının altını çizdi. Yılmaz, “İyi hukukçular yetiştirmeye de her zaman önem verdik” ifadelerini kullandı.

Avukatlık mesleği ve yargının savunma tarafını güçlendirmeye her zaman önem verdik

Hukukun üstünlüğünün korunması ve herkesin eşit şekilde hukuki haklardan yararlanabilmesi için avukatların önemli bir köprü görevi üstlendiğinin söyleyen Yılmaz, iddia, savunma ve hüküm makamlarının yargının sacayakları olduğunu dile getirdi. “Sizlerin bireylerin haklarını korumak ve adaleti tesis etmek yönünde fonksiyonunuz toplum düzeni için son derece önemlidir” diyen Yılmaz, bu bilinçle avukatlık mesleği ve yargının savunma tarafını güçlendirmeye her zaman önem verdiklerini ifade etti.

İlk 5 yıl baro aidatının hiç alınmamasını

2020’de Meclis de kabul edilen yasa ile avukat sayısının 5 bini aştığı illerde, asgari 2 bin avukatın bir araya gelmesi ile baro kurulmasının önünü açtıklarını hatırlatan Yılmaz, böylece Ankara’da hizmetlerini sürdüren birbirinden değerli avukatlar ve hukuk dernekleri öncülüğünde Ankara 2 No’lu Barosunun kurulduğunu söyledi. “Sizlerin faaliyetlerinizle hem mesleki gelişime sağladığınız katkılar hem de sosyal sorumluluk projeleriyle oluşturduğunuz birlik beraberlik takdire şayan olduğunu ifade etmek isterim” diyen Yılmaz, çoklu baro sisteminin yanı sıra mesleğe yeni başlayan avukatların mali olarak desteklenmesi için ilk beş yıl baro aidatının hiç alınmamasını gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Avukatlık hizmetlerindeki KDV oranını yüzde 18'den yüzde 8'e indirdik

Vatandaşların hukuki yardıma erişim maliyetini azaltmak için bazı avukatlık hizmetlerindeki KDV oranını yüzde 18’den yüzde 8’e indirdiklerini kaydeden Yılmaz, bunun yanında adli yardım hizmeti için avukatlara ödenen ücret, avukatlık asgari ücret tarifesinde öngörülen şekilde kademeli olarak artırıldığını belirtti. Avukat ve vatandaşların internet üzerinden dava açabilmelerini ve işlem yapabilmelerini sağladıklarını anlatan Yılmaz, hukuk yargılamalarına e-duruşma sistemini kazandırdıklarını söyledi. “Milletimize vaadimiz olan Türkiye Yüzyılı'nı sizlerle birlikte adaletin de yüzyılı yapmakta kararlıyız. Elbette yasama gibi, yürütme gibi, yargımızın da hala çözüm bekleyen sorunları, sıkıntıları vardır” diyen Yılmaz, bunların bir kısmının anayasa ve yasalarımızda yapılması gereken değişikliklerle ilgili olduğunu vurguladı. Bu çerçevede adalet sisteminin mevzuat alt yapısını geliştirmek için başlattıkları reformları da kesintisiz devam ettirdiklerinin bilgisini veren Yılmaz, “Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 8. Yargı Paketi, bu strateji belgesinin adımlarından biridir. Bu süreç devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)