BES'te yeni dönem başlıyor

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde başlayacak olan yeni dönemde koşullarda değişikliğe gidildi. Buna göre, BES katılımcıları, sözleşmelerini sonlandırılmadan birikimlerin yüzde 50'sine kadar olan kısmını, konut alımı, evlenme, doğal afet ve eğitim harcamaları için kullanılabilecek.

EKONOMİ 20.09.2023, 17:58 21.09.2023, 18:06 Şeyda Gül
BES'te yeni dönem başlıyor

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde kısmi ödeme koşulları belli oldu. Buna göre, BES katılımcılarının bazı durumlar söz konusu olduğunda sözleşmelerini sonlandırmalarına gerek kalmayacak. Şöyle ki, konut almak, evlenmek, doğal afet ve eğitim gibi durumlarda BES katılımcıları, birikiminin yüzde 50'sine kadar ki kısmını sözleşmelerini feshetmeden kullanabilecek. Kısmi ödeme tutarının başvuru sonrasında gerçekleşmesinin ardından devlet katkısının oranı ise talep durumuna göre değişecek.

Doğal afet durumlarında süre şartı aranmayacak

TRT Haber'de yer alan habere göre, BES katılımcılara doğal afet ve eğitim gibi durumlarda kısmen ödenen tutarın yüzde 25'i oranında devlet katkısı verilecek. Bunun yanı sıra, eğitim halinde yapılan kısmen ödemelerde ise BES katılımcılarının sözleşme sonlandırma süresi 4 yıl olarak belirlenirken doğal afet durumunda kısmen ödeme için herhangi bir süre şartı aranmayacağı kaydedildi.

BES katılımcısı öğrenciler, 4 yıl boyunca kendi bireysel emeklilik hesabından kısmen ödeme alarak eğitim masraflarını karşılayabilecek. Böylece, kısmi ödemeden aylık veya yıllık ödemeli gelir sigortası ürünü olarak faydalanılabilecek.

Sözleşmelerin en az 5 yıl yürürlükte olması gerekiyor

Belirlenen bu kısmi ödemelerden faydalanabilmek için sözleşmeleri en az 5 yıl yürürlükte olması gerekiyor. Kısacası en az 5 yıl katkı payını ödemiş katılımcılar faydalanabilecek.

Her 5 yılda bir kısmi ödeme imkanından yararlanılabilecek olan BES katılımcıları, kısmen ödeme başvurusu yaptıktan sonra sözleşmelerini 3 yıl boyunca sonlandıramayacak.

Yorumlar (0)