Avronun patronundan enflasyon uyarısı

ECB (Avrupa Merkez Bankası) Başkanı Christine Lagarde, enflasyonist baskıların çok yüksek seyrettiğini, çekirdek enflasyonun zirve yaptığına ilişkin net bir kanıt olmadığını dile getirdi.

EKONOMİ 05.06.2023, 19:09 06.06.2023, 09:09
Avronun patronundan enflasyon uyarısı

Lagarde, Brüksel'de gerçekleştirilen AP (Avrupa Parlamentosu) Ekonomik ve Mali İşler Komitesi'nin oturumunda konuştu.

Avro Bölgesi'ndeki ekonomik büyümenin bu yılın başlarında neredeyse durduğunu kaydeden Lagarde, enerji fiyatlarındaki düşüş trendi, arz darboğazlarının hafiflemesi ve maliye politikalarıyla ekonomik aktivitenin desteklendiğini söyledi.



"Enerji desteği sonlandırılmalı"

Lagarde, "Enerji krizi gitgide hafiflerken hükümetler ilgili destek tedbirlerini ivedilikle ve uyumlu bir biçimde geri almalıdır." şeklinde konuştu.

Enerji desteklerine devam etmenin orta vadede enflasyonist baskıları daha da artıracağını aktaran Lagarde, bu durumda çok daha güçlü para politikası uygulanması gerekebileceğinin altını çizdi.

Lagarde, "Başta tüketim olmak kaydıyla iç talep zayıf seyrini sürdürüyor." diye konuştu. 

İmalat sektörünün halihazırda birikmiş siparişlerle çalıştığını fakat sektör beklentilerinin kötüleştiğini belirten Lagarde, hizmet sektörünün ise özellikle pandemiden sonra ekonominin tekrar açılmasıyla dayanıklılığını koruduğunu ifade etti. 

Lagarde, enflasyonun geçtiğimiz ekim ayındaki zirvesinin akabinde gerilediğini hatırlatarak, Avro Bölgesi'nde mayısta enflasyonun yüzde 6,1 olduğunu anımsattı.

Fiyat baskılarının çok güçlü olmayı sürdürdüğünü belirten Lagarde, geçmişteki arz darboğazlarının ve enerji maliyeti artışlarının çekirdek ve temel enflasyon üzerindeki yukarı yönlü baskılara devam ettiğini fakat bunlarda kademeli bir şekilde azalma beklediklerini kaydetti.



"Gıda enflasyonu yüksek seyrediyor"

Lagarde, enflasyonist baskıların çok yüksek olmaya devam ettiğinin altını çizerken, çekirdek enflasyonun zirveyi gördüğüne dair net bir kanıt olmadığına dikkat çekti.

"Yüksek enflasyon insanlarımızı zorluyor." diyen Lagarde, enerji enflasyonunun gerilemesine karşın, yüksek seyreden gıda enflasyonunun özellikle de düşük gelirliler üzerinde büyük baskı oluşturmayı sürdürdüğünü anlattı.

Lagarde, enflasyonla mücadele hususunda kararlı olduklarını vurgulayarak, yüksek enflasyonist baskılar sebebiyle mayıstaki toplantılarında 25 baz puanlık faiz artırımlarına gittiklerini ifade etti. 

Yorumlar (0)