Müzeye yerleştirildi: Türkiye'de benzeri yok

Erzurum'da üç sene evvel bulunan 'taş baba heykeli', restorasyon faaliyetinin tamamlanmasıyla birlikte açılış için gün sayan Erzurum Müzesi'ne getirildi.

KÜLTÜR-SANAT 05.06.2023, 19:40 06.06.2023, 17:46
Müzeye yerleştirildi: Türkiye'de benzeri yok

Şenkaya ilçesindeki kırsal Ormanlı Mahallesi'ne üç sene evvel 'tarihi taş heykele rastlandığı' ihbarı üzerine giden Erzurum Müzesi Müdürü Hüsnü Genç ile akademisyenler, yurttaşların bulduğu taşı, Erzurum'a getirip korumaya aldı.

Arkeolog ve akademisyenler, yaptıkları araştırma ve incelemelerde 'taş baba' denilen heykelin Orta Asya'da yaşamını yitiren büyük devlet adamları için yapıldığını saptadı.

Belinde sıralı dört kemer olan, elinde kase tutan 'taş baba heykeli'nin görevliler tarafından restorasyon, bakım ve konservasyon faaliyetleri tamamlandı.

Elleri, yüz kısmı ve kemerinde işlemeli motifler yer alan, 47 santimetre genişliğinde, 1 metre 23 santimetre uzunluğundaki heykel, yaz döneminde açılması öngörülen Erzurum Müzesi'ndeki yerini aldı.



"2.500 sene evveline ait"

Genç, basın mensuplarına, üç sene evvel gelen ihbar üzerine Ormanlı Mahallesi'nde yer alan yaylaya akademisyenlerle birlikte gittiklerini dile getirdi. 

Yaylada kolluk kuvvetleri eşliğinde eseri korumaya alıp Erzurum'a getirdiklerini aktaran Genç, "Taş baba heykeli, Türkiye'nin ve müzemizin ünik eserlerinden biri. Taş baba, İslamiyet'ten evvelki Türklerde özelikle Orta Asya'da yer alan Türk kavimlerince büyük devlet adamlarının kabirlerine dikilen şahide taşlardır, yani mezar taşıdır." diye konuştu.

Tarihi bakımdan önem arz eden taşın özellikle de Orta Asya'daki 'taş babalar' ile karşılaştırıldığında milattan evvel 500'lü senelere karşılık geldiğini kaydeden Genç, şu sözleri sarf etti:

"Heykelin Türk geleneklerinde olduğu gibi belinde sıralı kemer ve elinde 'Bengü Bade kasesi' görülüyor. Bu kemer, zamanında yaşamını yitirmiş Türk büyüğünün, kemerdeki çizgi sayıları arttıkça mevki, rütbe ve makamının arttığını ortaya koyan işarettir. Elinde bulunan 'Bengü Bade' ise vefat ettikten sonra sonsuzluk kadehini içerek ölümsüzlüğe ulaştığını belirtmektedir."

Genç, bahse konu eserin Türk mezar gömme geleneklerinin en belirgin örnek ve şekillerinden olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'de benzeri yok çünkü bunların orijinali Orta Asya'da. Bilindiği üzere Türk ırkı Orta Asya'dan ülkemize doğru yayılım göstermekte. Elbette Orta Asya'da değişik örneği vardır fakat Türkiye'de ilk örneği bu. Eser günümüzden yaklaşık olarak 2.500 sene evveline ait." şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)