Akaryakıt fiyatlarında yeni dönem: Resmi Gazete'de yayınlandı

Akaryakıt fiyatlarında yeni bir sürece giriliyor. Resmi Gazete'deki karara göre bugünden itibaren geçerli olmak üzere; ürünlerin fiyatlarında meydana gelen düşüş, pompaya değil ÖTV'ye yansıyacak. Bu artışlar, 2 Nisan 2020 tarihli ÖTV’yi hiçbir şekilde geçmeyecek.

EKONOMİ 22.12.2021, 10:17
Akaryakıt fiyatlarında yeni dönem: Resmi Gazete'de yayınlandı

Cumhurbaşkanı imzasıyla yayınlanan Resmi Gazete'deki karara göre, kura bağlı bir şekilde akaryakıt fiyatlarında yaşanacak indirim, ÖTV fiyatına eklenecek. Bu sebeple, ÖTV matrahına ulaşıncaya dek akaryakıt fiyatlarında indirim olmayacak.

Akaryakıta indirim bekleniyordu

Yarın için moton ve benzine 2 lira, LPG’ye ise bugün 1,10 TL indirim yapılması bekleniyordu.

İndirim kapsamında kalan ÖTV marjı, motorinde 2,05 TL, benzinde 2,53 TL ve LPG'de 1 TL civarında. Böylece, yalnızca LPG'de 10 kuruş civarında bir indirim yapılacak. 

ÖTV tutarına döviz ayarı

Karar kapsamında, akaryakıtta ÖTV, ürünlerin döviz fiyatlarının azalış miktarı kadar artırılacak.

Bugünden itibaren geçerli olmak üzere; ürünlerin fiyatlarında meydana gelecek düşüş, pompaya değil ÖTV'ye yansıyacak. Söz konusu artışlar, 2 Nisan 2020 ÖTV tutarlarını ise hiçbir şekilde geçmeyecek.

Akaryakıt fiyatlarında meydana gelen artışların, otomatik olarak ÖTV'den karşılanması koşuluyla; akaryakıtın pompa fiyatının sabit tutulmasına imkan tanıyan sistem şeklinde tanımlanan ve 2019 yılında tekrar uygulamaya konulan eşel mobil sistemi sebebiyle akaryakıttaki ÖTV oranı, artan fiyatlar sonrası sıfırlanmıştı.

Yorumlar (0)