Vatandaşları sevindiren haber geldi: Otomobil fiyatları düşmeye başladı 

Döviz kurundaki aşağı yönlü güncellemenin ardından bazı otomotiv markaları, araç fiyatlarını düşürmeye başladı. Fiyatların güncellenmesi yönünde çalışmaların sürdüğü aktarıldı.  

OTOMOTİV 22.12.2021, 10:29
Vatandaşları sevindiren haber geldi: Otomobil fiyatları düşmeye başladı 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları ve yeni ekonomi politikasıyla birlikte döviz fiyatlarında yüzde 33 oranında düşüş yaşanmış ve vatandaşlar da bu düşüşün gıda, giyim, otomotiv sektörüne yansımasını görmek için gün saymaya başlamıştı. Otomobil almak isteyenler için sevindiren haber, sektör temsilcilerinden geldi. Türk Lirası’nın döviz karşısında değer kazanmaya başlamasıyla birlikte bazı otomobil markaları fiyatları aşağı yönlü güncelledi. Net fiyat tablosunun ancak 2-3 gün içerisinde oluşacağını bildiren sektör temsilcileri, şu anda tüm firmaların fiyatlarda düzenlemeye gittiğini bildirdi. 

Millete Sesleniş konuşması otomotivi hareketlendirdi 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın pazartesi akşamı Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı Millete Sesleniş konuşmasında yer verilen finansal alternatifler ve açıklanan yeni ekonomik tedbirler, otomotiv sektöründe gelişmelere vesile oldu. Bir otomobil markasının müdürü Berk Çağdaş, son gelişmelerle ilgili şunları aktardı: “Cumhurbaşkanımızın açıkladığı ve Sayın Bakanımızın detaylarını bildirdiği yeni finansal alternatif, Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat, kurdaki dalgalanma sebebiyle oluşan kaygıları gidermek açısından oldukça önemli. Piyasalar tarafından olumlu karşılanan bu karar, döviz kurunda gevşemeyi sağladı. Yurt içi dolarizasyonun bu kararla birlikte önümüzdeki dönemde yavaşlayacağını düşünüyoruz. Vergilere ve ihracata yönelik alınan kararlar ülkemiz için hayırlı uğurlu olsun.” 



“Ek vergi maliyeti tüketiciye yansımayacak” 

Çağdaş: “Türkiye genelinde istihdam, ihracat ve yatırım yoluyla sürdürülebilir büyümenin sağlanması ve otomotiv sektöründeki hacmin artışı için döviz kurlarındaki volatilitenin asgari seviyeye indirilerek istikrar ortamı oluşturması çok önemlidir. Bir sonraki aşamada bu durum, tüketicinin daha makul finansman faizleriyle desteklenmesini sağlayacak. 2022 senesinde ÖTV matrah dilimlerinde yapılacak güncelleme ile pek çok modelde ek vergi maliyeti tüketiciye yansıtılmayacak.” 

“Yüzde 20 indirim yapılacak” 

Çağdaş: “Otomotiv ailesi olarak bizler, piyasa koşulları çerçevesinde tüketici faydasını gözeten fiyat politikasını sürdürmeye devam edeceğiz. Bu sebeple de gevşeyen döviz kurlarıyla birlikte fiyat listelerimizde güncelleme çalışmalarına başladık. Şimdilik iki markamızda fiyatlarda yüzde 20 oranında indirime gidilecek. 2-3 gün içinde de diğer araçlarımızda güncelleme yapılacak. Yeni fiyatlar kısa sürede vatandaşlarla paylaşılacak.” 



ÖTV dilimindeki modellerde güncelleme yapıldı 

Bazı markalar, ÖTV dilimine dönen modellerinin fiyatlarında güncellemeye gitti. Fiyatlarda şu anki düşüşün en az yüzde 10’luk olduğu aktarıldı. Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Başkanı Turgay Mersin ise konuyla ilgili şunları ifade etti: “Yeni kurun otomotiv sektörüne nasıl yansıyacağını şu anda söylemek erken olur. Kurdaki gidişat ve piyasaların mevduat oranları şu an çok önemli. Yeni otomobiller gümrükten, o anki kur üzerinden çekiliyor ve o anki kur üzerinden satışa sunulması gerekiyor. İkinci el otomotiv piyasasında da fiyatlar, sıfır araçlardan referans alıyor. Sıfır araç fiyatlarında gevşeme olduğunda ikinci el fiyatları da düşecek. Fakat bu düşüş, satışlarda durgunluğa sebep olabilir.” 

“Tablo, 1 ay sonra da netleşebilir” 

Mersin: “Kur yükseldiğinde fiyatlar anında yükselir fakat kur düştüğünde fiyatlar düşürülmek için beklenir. Araçların zamları distribütörler tarafından belirleniyor biz de zammı yansıtıyoruz. Distribütörler ve bayiler yüksek kurdan çektikleri araçları piyasada zararına satmak durumunda kalabilirler. Şu anda araç bulma sorunu var ve bu sorunun çözümü kısa vadede beklenmiyor. Tablo 1 ay sonra da netleşebilir.” 



“Her marka kendi politikasını yaratacak” 

Otomotiv Distribütörleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, konuyla ilgili şunları aktardı: “Her şirket şu anda bağımsız hareket ediyor. Her marka, model bazında kendi fiyat ve zam politikasını belirleyecek. Son dönemlerde döviz kurundaki aşırı dalgalanma ve aşırı yükseliş karşısında hemen hemen hiçbir marka sıfır model araçlarına fahiş zamlar uygulamadı. Euro ve Dolar artışları araçlara birebir yansıtılmadı. Bu yansıtılsaydı, fiyatlar iki katına çıkardı. Burada vatandaş düşünüldü. Bu sebeple de kurun düşmesiyle birlikte fiyatların hemen aşağı çekilmesi ya da büyük oranda düşmesi beklenemez. Pek çok firma indirime gitse de çok büyük indirimler olmaz. Her marka kendi pazar ve stok durumuna göre fiyat politikası çizecek. Kurda kalıcı düşüş olursa bunlar elbette fiyatlara yansır. İkinci el fiyatları da sıfır araçlar üzerinden belirleniyor fakat bu iki araç arasındaki fiyat makası tamamen kapandı. Ben kendi adıma bu makasın açılmasını artık beklemiyorum.”

Yorumlar (0)