18 Mayıs akaryakıt fiyatları: Yeni zam yolda

Uluslararası piyasalarda Brent petrol fiyatları dalgalanmaya devam ederken güncel akaryakıt fiyatları merak konusu. İşte küresel Brent petrol fiyatları ile Türkiye’deki güncel akaryakıt maliyetleri…

EKONOMİ 18.05.2022, 10:40 18.05.2022, 17:48
18 Mayıs akaryakıt fiyatları: Yeni zam yolda

Brent petrolün varil fiyatı küresel piyasalarda dalgalanma yaşıyor. Küreselde yaşanan sorunların ve ülke liderlerinin ifadelerinin petrol fiyatlarını etkilediği bilinirken dalgalanmalar, Rusya-Ukrayna savaşının başladığı gün olan 24 Şubat’tan bu yana hız kesmeden devam ediyor. Batılı ülkelerin Ukrayna’ya destek vermesi, Rusya’nın ise ülkelere gönderdiği enerji ürünlerindeki maliyetlerini ruble üzerinden temin etmesi Brent petrolün piyasadaki rolünü etkiliyor. Öte yandan Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez’in Avrupa ve ABD’li petrol şirketlerinin ülkesinde yeniden faaliyete geçeceğini duyurması da fiyatlarda etkili oluyor. 

Petrol 112 dolardan işlem görüyor

Brent petrolde 17 Mayıs günü kapanış itibarıyla işlem fiyatı 111 dolar 90 cent idi. Bu sabah piyasaların açılmasıyla birlikte fiyatın 112 dolara yükseldiği görüldü. Petrol küresel piyasalarda 112 dolar civarında işlem görmeye devam ederken Türkiye genelindeki güncel fiyatlar merak konusu oldu. 



Benzine yeniden zam gelecek

Piyasalarda yükselen Brent petrol fiyatları ve Türk lirası karşısında değer kazanan döviz sebebiyle yurt genelindeki akaryakıt fiyatlarında dalgalanmalar devam ediyor. 17 Mayıs’ı zamsız geçiren Türkiye’de 19 Mayıs 00.00 itibarıyla zam gelmesi bekleniyor. Benzine gelecek olan zammın değeri ise 1 TL 3 kuruş olarak belirlendi. Pompa fiyatlarına yansıyacak olan artık sonrasında İstanbul’da benzinin litresi 23 TL 85 kuruşa satılacak. Yurt genelinde benzinin ortalama fiyatı ise 22 TL 82 kuruş olarak belirlendi. Öte yandan motorin fiyatlarında değişiklik bulunmuyor.

“Tatlı petrol” denilen Brent petrol nedir?

Tatlı petrol olarak da isimlendirilen Brent petrol, küresel piyasalarda Brent Blend ve Londra Brent olarak da biliniyor. Shell tarafından çıkartılan petrole Brent Goose ismi de veriliyor. İçeriğinde yüzde 0,37 oranında sülfür bulunan petrolün işlenmesi oldukça kolay. Bu sebeple ismine “tatlı” deniyor. Ham petrolü işleyen rafineriler bakımından oldukça kolay olan Brent petrol hafiftir. Dizel yakıt ve benzin üretimi için uygundur. Denizden çıkartıldığı için de nakliyesi kolaydır çünkü doğrudan deniz üzerinden en uzak noktalara bile gönderilebilir. Petrolün fiyatı açısından nereden, ne şekilde çıkartıldığı önemlidir. Yani denizden çıkartılan petrol ile karadan çıkartılan petrol arasında fiyat farkı bulunur. 

Yorumlar (0)