YKS tercihleri bugün başlıyor: İşte 10 soruda YKS tercih rehberi

Milyonlarca adayın merakla beklediği YKS tercih işlemleri bugün başlıyor. Adaylar, 8 Ağustos’a kadar tercihlerini ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden yapabilecek. Tercih kılavuzu ise bugün ÖSYM’nin internet sitesinde yayımlanacak. Tercihlere ilişkin merak edilen her şeyi 10 soruda haberimizde derledik.

EĞİTİM 27.07.2023, 11:03 27.07.2023, 11:30
YKS tercihleri bugün başlıyor: İşte 10 soruda YKS tercih rehberi

Bu sene 17-18 Haziran tarihlerinde düzenlenen 2023-YKS`ye 3 milyon 527 bin 443 kişi başvurdu. Temel Yeterlilik Testi`ne (TYT) 2 milyon 995 bin 638 aday katılırken, Alan Yeterlilik Testi`ne (AYT) 1 milyon 980 bin 534 aday, Yabancı Dil Testi`ne (YDT) ise 173 bin 3 aday katıldı.

TYT`ye başvuru yapan adayların yüzde 84,92`si, AYT`ye başvuru yapan adayların yüzde 76,97`si ve YDT`ye başvuran adayların ise yüzde 51,18`i düzenlenen oturumlara katıldı.

YKS sonuçlarının duyurulmasının ardından Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından 2023 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu da ön bilgi amacı ile yayımlandı.

Kılavuza göre, üniversite tercihleri 27 Temmuz-8 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacak.

1- Üniversite kontenjanları belli oldu mu?

2023 YKS yerleştirme dönemi için bu sene üniversitelerde toplam 1 milyon 111 bin kontenjan olacağı açıklanmıştı. Bu sene ön lisans programları için 388 bin, lisans programları için ise 465 bin olmak üzere toplam 853 bin kontenjan açıklandı. Uzaktan eğitim ve açık öğretim kontenjanları ile birlikte toplam kontenjan sayısı 1 milyon 61 bine çıkıyor.

Depremzede adaylar, 34 yaş üstü kadınlar, şehit ve gazi yakınları için bu sene ayrılan kontenjanlar da dahil olduğunda toplam kontenjan sayısı 1 milyon 111 bine ulaştı.

34 yaş üstü kadınlara 21 bin 42 kontenjan ayrıldı

Bu sene ilk defa 1 Ocak 2023 tarihi itibari ile 34 yaşını tamamlayan kadınlar için (1 Ocak 1989 tarihi ve öncesi doğumlu adaylar) devlet üniversitelerinde lisans ve ön lisans programlarında "34 Yaş Üstü Kadınlar” kontenjanı ayrıldı. Bu doğrultuda, daha önce üniversiteye gitme imkanı olmamış kadınlara yönelik uygulama kapsamında, devlet üniversitelerinde 12 bin 937’si ön lisans, 8 bin 105’i de lisans, olmak üzere toplam 21 bin 42 kontenjan ayrıldı.

Şehit, gazi eş ve çocuklarına burslu kontenjan ayrıldı

YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu`nda şehit eş ve çocukları ile gazi eş ve çocukları, gazi olan adaylar için vakıf üniversitelerinde burslu kontenjan ayrıldı. Söz kontenjan sayısının 3 bin 50 olduğu açıklandı. Bu yerleştirme işlemlerinde ise Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarından elektronik ortamda edinilen bilgiler esas olarak kabul edilecektir.

2- Depremzede adaylara ilişkin kontenjanlar nasıl belirlendi?

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeni ile 6 Şubat 2023 tarihi itibariyle Adana, Diyarbakır, Adıyaman, Elazığ, Hatay, Gaziantep, Kilis, Kahramanmaraş, Osmaniye, Malatya, Şanlıurfa illeri ve Sivas`ın Gürün ilçesinde ikamet eden üniversite adaylarına 2023 YKS’de merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan programlarda ek kontenjan ayrıldı. Bu çerçevede, depreme maruz kalan şehirlerdeki devlet üniversitelerinde, YKS ile öğrenci alan programlarda, mevcut kontenjanın haricinde ek yüzde 25 oranında kontenjan belirlendi.

Ayrıca vakıf üniversitelerinde ise her bir programda 1`er burslu kontenjan ayrılması yönünde karar alındı. Böylece 21 bin 215`i devlet, 3 bin 426`sı da vakıf olmak üzere depremzede öğrencilere toplam 24 bin 641 ek kontenjan tanınmış oldu.

3- Adaylar tercih işlemlerinde nelere dikkat etmeli?

Tercih yaparken adayların yetenekleri, ilgi, değerleri ve iş gücü piyasasını dikkate alarak tercih yapmak yerinde olacaktır.

Tercih listelerini oluştururken adayanların hayallerindeki üniversite ve bölümleri listenin ilk sıralarına yazmalı, sonrasında ise sıralamalarına yakın olan; altında ve üstündeki üniversite programlarının 2022 yılındaki bölüm yerleştirme sıralamaları göz önüne almalıdır.

4- YKS tercihleri puana göre mi sıraya göre mi yapılmalı? YKS’de kaç tercih yapılabilecek?

Adaylar, puana göre değil sıralamalarına göre tercih yapmalı. YKS tercihlerinde, bir önceki senenin sıralamaları önemli bir faktör olarak değerlendirilmeli ve detaylı incelemeler için YÖK ATLAS verileri göz önüne alınmalıdır.

YKS tercihi yapacak adaylar, en fazla 24 üniversiteyi tercih edebilecek. Adayların tercih listesinin başındaki birkaç bölümü ve okulu "puanım yeterli olmayabilir." endişesine kapılmadan, yalnızca bölüme ilgisini göz önünde tutarak belirlemeli, ilk sıralara en çok istenen üniversiteler ve programlar yazılmalıdır. Ancak, kazansa dahi kaydolmak istenmeyen bir programa tercih listesinde kesinlikle yer verilmemeli.

5- Bu yılda başarı sıralaması esas alınacak mı?

Tıp, eczacılık, diş hekimliği, mimarlık, mühendislik, hukuk ve öğretmenlik programlarından birini tercih edebilmek için gerekli olan en düşük başarı sırası şartı uygulaması devam ediyor.

Buna göre, bu seneki hukuk programlarına yerleştirme işlemlerinde eşit ağırlık branşında en düşük 125 bininci, mühendislik programlarına yerleştirme işlemlerinde sayısal branşta en düşük 300 bininci, mimarlık programlarına yerleştirme işlemlerinde sayısal branşta en düşük 250 bininci, tıp programlarına yerleştirme işlemlerinde sayısal branşta en düşük 50 bininci, öğretmenlik programlarına yerleştirme işlemlerine ilişkin puan türünde ise en düşük 300 bininci, eczacılık programlarına yerleştirme işlemlerinde sayısal branşta en düşük 100 bininci, diş hekimliği programlarına yerleştirme işlemlerinde sayısal branşta en düşük 80 bininci olma şartı aranacak.

6- Bu yıl yeni açılacak bölümler var mı?

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı ile YÖK arasında imzalanan Siber Güvenlik Eğitimi İş Birliği Protokolü çerçevesinde; Ege Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi bünyesinde Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulları bu sene ilk defa öğrenci alacak.

Siber güvenlik MYO bünyesinde siber güvenlik analistliği ile operatörlüğü programları eğitim vermeye başlayacak. Söz konusu programların öğretim dili en az yüzde 30 İngilizce olup 25 kişilik kontenjanı bulunuyor.

Bu programların dışında Ankara Üniversitesi Kalecik Meslek Yüksekokulu’nda bağcılık ve bağ ürünleri teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi Serinhisar Meslek Yüksekokulu’nda bıçakçılık ve el aletleri üretim teknolojisi, 19 Mayıs Üniversitesi’nde Kenevir Dokuma Tezgahtarlığı, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa bünyesinde ise sanal ve artırılmış Gerçeklik ön lisans programları açılacak.

7- Temel bilimleri seçtikten sonra iktisadi ve idari bilimlerde çift ana dal yapma imkanı var mı?

YÖK, 2023 YKS yerleştirme sonuçlarına göre Ankara, İstanbul, Dokuz Eylül, Çukurova ve Karadeniz Teknik üniversitelerinin kimya, fizik, matematik ve biyoloji bölümlerine kayıt yaptıracak öğrencilere işletme, iktisat, bilgisayar bilimleri, ekonomi, ekonometri ve istatistik programlarında çift ana dal ile yan dal eğitim imkanı getirildi. İlk kez bu sene yapılacak olan uygulama, YKS tercih kılavuzunda da yer alıyor.

8- YKS tercih işlemleri için danışmanlık hizmeti nasıl alınır?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), YKS sonuçlarına ilişkin tercih yapacak öğrencilere 27 Temmuz tarihinden itibaren 81 ilde rehber öğretmenler tarafından danışmanlık hizmeti verecek. Adayların, ortaöğretim kurumlarında tercih komisyonlarında görev alan psikolojik danışmanlardan, rehber öğretmenlerden veya Rehberlik Araştırma Merkezlerinde (RAM) oluşturulan tercih danışmanlığı komisyonlarından destek alarak tercih yapmaları yerinde olacaktır.

Ayrıca tercih yapacak olan öğrenciler için, üniversiteler de tercih fuarları düzenleyecek.

9- Üniversitelere kesin kayıt ne zaman yapılacak?

YKS sonuçlarına göre bir programa yerleşen adayların elektronik kayıt işlemleri 28-30 Ağustos 2023 tarihleri arasında kesin kayıt işlemleri ise 28 Ağustos-1 Eylül 2023 tarihleri arasında, yapılacak.

10- Ek yerleştirme nasıl yapılacak?

Üniversitelere kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversiteler tarafından ÖSYM'ye bildirilecek ve boş kalan ya da kaydolmama nedeni ile dolmayan kontenjanlara ÖSYM tarafından merkezi ek yerleştirme yapılacak. Bu yerleştirme işlemine hiçbir programa yerleşmemiş adayalar başvuru yapabilecek.

Yorumlar (0)