Marmara'da rekor yüzey sıcaklığı görülecek

Uzmanlar, Karadeniz ile Akdeniz'den gelen yüzey suyu akıntılarının yanı sıra küresel ısınmanın da etkisiyle ağustos ayında Marmara Denizi'nde rekor sıcaklıkların kaydedileceğini bildirdi. İşte uzmanların uyarıları...

YAŞAM 27.07.2023, 11:38 27.07.2023, 12:21 Hakan Öksüz
Marmara'da rekor yüzey sıcaklığı görülecek

Marmara Denizi'nin yüzey suyu sıcaklığında ağustos ayında rekor bekleniyor. Sıcak hava dalgalarının etkisiyle Marmara Denizi'ni tehdit eden bazı risk faktörlerinin oluşabileceği kaydedildi. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü tarafından toplanan verilere göre son 39 yılda Marmara Denizi'ndeki yüzey sıcaklığı 2 derece yükseldi. 

1984 yılında 24 derece olan yüzey suyu sıcaklığı, şimdilerde 26 dereceyi aşmış durumda. Akdeniz'de ise yüzey sıcaklığının 29 civarında olduğu kaydedildi. 

Barış Salihoğlu: "Rekor değerlere çıkılacak"

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, "Dünyadaki tüm denizlerde bu yıl yüzey sıcaklığı rekorları kırılıyor. Bizim denizlerimizde de ciddi artışlar var. Büyük ihtimalle ağustos ayında daha önce şahit olmadığımız rekor değerlere çıkılacak. İklim değişikliği, bu ısınmada birincil faktör. Akdeniz havzası, küresel ısınmadan en çok etkilenen bölgelerin başında geliyor." dedi.

En çok ısınan denizler

Özellikle Karadeniz'in doğusunda ve Doğu Akdeniz'de 2-2,5 derece civarında artışların görüldüğünü vurgulayan Salihoğlu, "Bu bölgeler, Türkiye denizlerinde yüzey sıcaklığının en fazla arttığı yerler olarak öne çıkıyor. Isınan Karadeniz'den gelen yüzey suyunun yanı sıra Akdeniz'den gelerek dibe batan sıcak su var. Bu iki faktör, Marmara Denizi'nin topyekûn ısınmasına sebep oluyor. Endüstrinin soğutma sularının denize dökülmesi de bu ısınmada etkili oluyor." ifadelerini kullandı.

Cem Gazioğlu: "Akdeniz değil, Karadeniz ısınıyor"

Karadeniz ile Akdeniz'den gelen su kaynakları nedeniyle Marmara Denizi'ndeki durumu yönetmenin insan yeteneklerini aştığını kaydeden Prof. Dr. Cem Gazioğlu, "Karadeniz'den buraya gelen suyun özelliğini iyice kavramalıyız. Soğuyamayan Karadeniz'den buraya gelen su, Marmara'yı ısındırıyor. Akdeniz suyunda ciddi bir ısınma yok ancak Karadeniz suyu ısınıyor." diye konuştu.

"Bazı alanlarda endüstriyel balıkçılık sınırlandırılabilir"

Arıtma tesislerinin çalıştırılmasının kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Gazioğlu, "Marmara Denizi'nin kapalı bir havza olduğunu unutmamak gerekiyor. Burada balıkçılık baskısı her zaman olacaktır. Özel olarak korunacak bölge sayısı artmalı. Küçük balıkçıyı da korumalıyız. Endüstriyel balıkçılık, amatör balıkçılığı ezmemeli. Bazı alanlarda endüstriyel balıkçılık sınırlandırılabilir." dedi.

Yorumlar (0)