YKS neden ertelenmedi? Mahkemede tek tek açıkladılar

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ertelenmemesine ilişkin savunmalarını verdi. 

EĞİTİM 17.06.2020, 10:38 17.06.2020, 10:42
YKS neden ertelenmedi? Mahkemede tek tek açıkladılar

İYİ Parti İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk ertelendiği 25-26 Temmuz tarihlerinden 27-28 Haziran tarihlerine geri çekilmesi kararının "hukuka aykırı" olduğunu ileri sürerek, yürütmenin durdurulması istemiyle dava açmıştı. 

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) savunmasında, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) kontrol altına alınması nedeniyle Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) doğal zamanında gerçekleştirilmesi zorunluluğunun belirdiği kaydedildi. Yaz mevsiminde öğrencilerin sınavlara odaklanmalarının güçleşmesi nedeniyle Temmuz ayı sonuna kadar uzatılacak bir sınav takviminin öğrencileri olumsuz etkileyeceği ifade edildi. 

"Sıcak havada öğrencilerin zorlanacağı bariz"

Savunmada, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) tüm ülkede yapılacağı hatırlatılarak, güneyde yer alan şehirlerde 50 dereceye ulaşan hava sıcaklığında sınava giren öğrencilerin zorlanacağının bariz olduğu vurgulandı. 

Türkiye'de farklı alanlarda faaliyet yürüten kurumların çalışmalarını mevsim şartlarını göz önünde bulundurarak ayarladığı belirtilen savunmada, eğitim kurumlarının da bu şartlara göre çalışmalarını ayarladığı kaydedildi. 

Savunmada, eğitim kurumlarında ara verme zamanının Türkiye'nin en sıcak olduğu aylar baz alınarak belirlendiği aktarılarak, sıcak havanın öğrencilerin öğrenme sürecini olumsuz etkilediğine dikkat çekildi. 

"Temmuz ayında salgının seyri belirsiz"

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) Haziran ayındaki durumunun tahmin edilebilir olduğu ancak Temmuz ayında salgının seyrinin nasıl olacağının belirsizleştiği ifade edildi. 

Savunmada, Temmuz ayının Haziran ayına göre yeni tip koronavirüs (Covid-19) açısından daha güvenli olduğunu söylemenin imkânsız olduğu bildirildi. 

ÖSYM: Emretme yetkisi YÖK'te, bizde değil

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ise yaptığı savunmada, sorumluluğun önlem almakla kısıtlı olduğunu, sınav takvimine ilişkin emretme yetkisine sahip olan kurumun Yükseköğretim Kurulu (YÖK) olduğu kaydedildi. 

Savunmada, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) belirtilen tarihte sınav ve yerleştirme işlemini gerçekleştirmekten sorumlu olduğu ve davalı pozisyonundan çıkarılması gerektiği ifade edildi. 

Okul bahçelerine öğrenciler hariç kimsenin alınmayacağı ve sosyal mesafenin korunacağı belirtilen açıklamada, sınav salonlarının havalandırılmasına dikkat edileceği, öğrencilere tıbbi maske ve dezenfektan dağıtımı yapılacağı belirtildi. Öte yandan, sınavda görevli personele eldiven dağıtılacağı ve isteyen öğrencilerin kendi dezenfektanını getirebileceği aktarıldı.

Yorumlar (0)