YKS ek yerleştirme tercihleri başladı: Adaylar nelere dikkat etmeli? Tercih işlemleri ne zaman sona eriyor?

ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ek yerleştirme tercih işlemleri bugün itibari ile başladı. Peki, tercih işlemleri ne zaman sona eriyor. Adaylar, tercih yaparken nelere dikkat etmeli?

EĞİTİM 12.09.2023, 10:42 12.09.2023, 11:36
YKS ek yerleştirme tercihleri başladı: Adaylar nelere dikkat etmeli? Tercih işlemleri ne zaman sona eriyor?

ÖSYM'nin internet sitesinde paylaşılan duyuruya göre 2023 YKS ek yerleştirme tercih işlemleri başladı. Adaylar, tercihlerini 12-17 Eylül tarihleri arasında T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden ya da ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması üzerinden yapabilecek.

Ek yerleştirme tercihlerinde son gün ne zaman?

Bugün saat 14.00’da başlayacak olan tercih işlemleri, 17 Eylül saat 23.59 itibari ile sona erecek.

Adaylar tercih yaparken nelere dikkat etmeli?

Ek yerleştirme işlemleri, 2023-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı Kılavuzu ve 2023-YKS Yükseköğretim Programlamalarına Ek Yerleştirme Kılavuzu'nda belirtilen kurallar kapsamında yapılacak.

Adaylar, ÖSYM’nin internet sitesinde yayımlanan 2023 YKS Yükseköğretim Programları Ek Yerleştirme Kılavuzu'ndan tercih işlemlerine yönelik ön bilgi edinebilecek.

Kılavuzda yer alan bilgiye göre ek yerleştirme kontenjanlarını, 2023 YKS merkezi yerleştirme işlemleri sonrasında boş kalan kontenjanlar ile 2023 YKS merkezi yerleştirmeyle kayıt yaptırmaya hak kazanan adayların kayıt yaptırmaması dolayısıyla boşalan kontenjanlar oluşturuyor.

Adayların, 2023 YKS ek yerleştirme tercihi yapabilmek için 2023 YKS yerleştirme puanlarının hesaplanmış olması şartı aranıyor.

Ek yerleştirmede kaç tercih hakkı var?

Adaylar, tercih yapma hakları olan tablolardan 24'ü geçmemek şartıyla istedikleri sayıda tercih yapabilir.

Ek yerleştirme kontenjanlarına yerleştirme işlemleri yapılırken, kılavuzlarda bulunan bedensel engelliler, bir mesleğe ilişkin program uygulayan liselerin mezunlarıyla ilgili kural ve ilkeler ek yerleştirme işlemleri için de geçerli olacak. Bu neden ile adayların söz konusu kılavuzları yeniden incelemesi önemli.

Hiçbir programa yerleşemeyen adaylar tercih yapabilecek

2023YKS merkezi yerleştirme işlemlerinde herhangi bir yükseköğretim programına yerleşmiş olan adaylar, ek yerleştirmede tercih yapamayacak. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için 2023 YKS’de hiçbir yükseköğretim programına yerleşememiş olmak şartı aranıyor.

Ek tercih ücreti ne kadar?

50 TL tutarındaki ek yerleştirme tercih ücreti, 18 Eylül saat 23.59'a kadar yatırılabilir. Ek yerleştirme tercih ücretini yatırmayan adayların yapmış oldukları ek yerleştirme tercihleri geçersiz sayılacak ve işleme alınmayacak.

Kimler tercih yapabilecek?

Merkezi yerleştirmede kontenjan sayısı dolan veya en küçük puanı oluşan fakat yerleştirilen adaylardan bazılarının kayıt yaptırmaması nedeni ile kontenjan açığı meydana gelen Tablo-3'teki ön lisans programlarıyla, Tablo 4'teki lisans programlarını, ilişkili programın puan türünde programın en küçük puanına eşit ya da daha büyük puana sahip adaylar ek yerleştirme işlemleri doğrultusunda tercih edebilecek.

Kontenjanı dolmayan ya da en küçük puanı oluşmayan programları, yerleştirme puanı hesaplanmış bütün adaylar tercih edebilecekler.

34 yaşını tamamlamış kadınlar, depremzede adaylar, şehit eş ve çocukları, gazi eş ve çocuklarıyla gazi olan adaylar için ayrılan kontenjanlar ise Tablo-3 ile Tablo-4'ün ilgili sütununda ayrıca belirtiliyor. Söz konusu bu kontenjanlardan yararlanma hakkı bulunan adayların programın ilgili kontenjanın en küçük puanına eşit ya da daha büyük puana sahip olmaları gerek.

2023 YKS sürecinde özel yetenek sınavı bir yükseköğretim programına yerleşmiş olan adaylar da ek yerleştirme için tercih işlemleri yapabilecek.

Adaylar, 2023-YKS ek yerleştirme tercih bildirini T.C. kimlik numarası ve şifreyle ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresi üzerinden bireysel olarak yapabilecek.

Depremzede aday kontenjanları

6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeni ile bu tarih itibarıyla Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya, Hatay, Kilis, Adana, Diyarbakır, Gaziantep, Elazığ, Şanlıurfa, Osmaniye illeri ile Sivas'ın Gürün ilçesinde ikamet eden adaylar için 2023 YKS'de merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan programlarda ek kontenjan ayrıldı.

Bu tarih itibari ile ikamet bilgisi depremden etkilenen il ya da ilçe haricinde olmakla birlikte, söz konusu il ya da ilçede ortaöğretimin son sınıfında öğrenim gören adaylar ise depremzede aday kontenjanından depremden etkilenen aday olması sebebiyle yararlanabilecek.

Yerleştirme işlemleri sırasında söz konusu durumdaki adayların MEB e-Okul sistemindeki mevcut kayıtları esas alınacak.

34 yaşını tamamlamış kadın kontenjanları

1 Ocak 2023 itibari ile 34 yaşını tamamlamış kadınlara açılan "34 Yaş Üstü Kadınlar" kontenjanı, başarı sıralaması şartı olan tıp, eczacılık, diş hekimliği, mühendislik, hukuk, mimarlık, öğretmenlik ile havacılık yönetimi, havacılık elektrik ve elektroniği, uçak bakım ve onarım, denizcilik işletmeleri yönetimi, uçak gövde ve motor bakımı, uçak elektrik ve elektroniği, pilotaj programları dışındaki programlarda yer alıyor.

Tercih şartları neler?

34 yaşını tamamlamış kadınlara açılan kontenjanlardan daha önce herhangi bir lisans bölümünden mezun olan kişiler yararlanamayacak. Tercih etseler dahi bu kontenjanlara yerleştirilemeyecekler.

Daha önce herhangi bir ön lisans programından mezun olanlar adaylar ise yalnızca lisans programları için ayrılan kontenjanları tercih edebilecek.

Şehit eş ve çocukları, gazi eş ve çocukları ile gazi adaylara ilişkin açılan kontenjan

Şehit eş ve çocukları, gazi eş ve çocukları ile gazi adaylar için vakıf yükseköğretim kurumlarında burslu öğrenci kontenjanı açılmış durumda. ÖSYM tarafından, başvuran adayların kılavuzda ifade edilen kanunlar kapsamında olup olmadığı ise Sosyal Güvenlik Kurumlarından kontrol edilecek.

Yerleştirme işlemlerinde, tercih dönemi süresince elektronik ortamda Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarından edinilen bilgiler esas alınacak.

Yorumlar (0)