Unutmanın özgürlüğü için not almayı tercih edin! Not almak neden önemli?

Not almak geçmişten günümüze fikirlerin kaybolmaması, günlük hayatın verimliliği kısacası başarının anahtarlarından biri olmuştur. Dijital yöntemlerin gelişmesiyle kağıt ve kalemle olan etkileşim her ne kadar azalsa da temelinde not alma alışkanlığına özgü unsurlar değişmedi. Bu yazımızda not alma alışkanlığı kazanmanın önemini birkaç maddede açıklamaya çalışacağız.

EĞİTİM 03.03.2022, 23:12 06.03.2022, 09:07
Unutmanın özgürlüğü için not almayı tercih edin! Not almak neden önemli?

İnsanlığın el ilkel ve en gelişmiş araçlarındandır kalem. Dünyada bir yerde yeni fikirler ortaya çıkartacak, harekete geçirecek bir iş yoktur ki kalem ve kağıtla irtibatı olmasın.

Milattan Önce 3.500’lerde yazının bulunmasının ardından bugüne dek tamı tamına 50 asırın üzerinde bir zaman geçti. Bu sürede neredeyse her şey değişti. Değişmeyen şey, duyguları, düşünceleri ifade etmek, anıları, fikirleri geleceğe aktarmak konusunda en etkili yöntemin bir kalem ve kağıt olduğuydu.

Bugün kalem ve yazı üzerine konuşabileceğimiz birçok şey teknolojinin de etkisiyle gelişti ve değişti. Bu değişime dikkatle baktığımızda ise yöntemsel bir değişiklik olduğunu görebiliyoruz. İşin özündeki fikirleri, projeleri, düşünceleri hatırlama ve geleceğe aktarma hususunda bir kalem veya kalemin yerini alan yeni bir metodun olduğu gerçeği hiçbir zaman değişmiyor.

Yani not almaktan bahsediyoruz. Not almak çok basit gibi görünse de artık bilgiye ulaşmak ve onu düzenlemek, saklamak konusunda köklü değişiklikler olması sebebiyle ciddi bir şekil değişikliğine uğradı. Çevrenizde işlerini, fikirlerini, duygularını not alan insanlar görüyorsanız çok geleneksel bir yol izlediği fikrine kapılmayın. Yazımızın başında da söylediğimiz gibi en ilkel ve en gelişmiş aracı kullanıyor aslında o kişi.

Not almanın sayısız faydasını bir kez daha hatırlamak için yazımızdan yararlanabilirsiniz.

Not almak neden önemlidir?

Not almak neden bu kadar önemlidir? Bu sorunun yanıtı için çok sayıda referansa ve kaynağa başvurabiliriz. Neredeyse herkesin aşina olduğu bir atasözü bizlere bu konuda lafı çok uzatmamak için yardımcı olacaktır. Söz uçar, yazı kalır. Çok basit gibi görünen bu söz aslında bu sorunun da yanıtını oluşturabilecek derinlikte bir basitliğe sahip.

  • Not almak unutmamayı sağlar

İnsan zihninin belirli bir kapasitesi var. Ve bu kapasitesini çok fazla parçalı olarak kullanıyor. Hayatta birçok alanda gün içerisinde çok fazla enformasyona maruz kalıyoruz. Özellikle “yeni dünyada” bir bilgi yığınının içerisinde yaşıyoruz. Sürekli olarak dört bir yandan gerekli ve çoğunlukla gereksiz bilgiyle kuşatılmış vaziyetteyiz. İş hayatı içerisinde gün içerisinde iş arkadaşlarınızdan, üstlerinizden gelen bilgi akışını düşünün. Özel yaşamınızla ilgili düzenlemeniz gereken, çözmenizin gerekli olduğu peş peşe gelen birçok sorunu düşünün. Bu işlerin şüphesiz belirli bir zamanlaması ve takvimi de doğal olarak bulunmalıdır çünkü “bir ara” yapmak üzerine yalnızca hatırladığınızda yapmaya kalkıştığınız eylemler, özel hayatınızdaki ilişkilerinize zarar verebileceği gibi iş hayatında çok daha büyük problemlere sebep olabilir. Bu yüzden not almanın en büyük yararlarından ilki unutmamaktır.

Bir örnekle daha bu çıkarımı daha anlaşılır kılabiliriz. Zihnin kapasitesini görebilmek için. Bir hafıza oyunu oynadığınızı düşünün. Önünüzde 500 farklı nesne olsun. Bu nesnelerin kartlar arkasına yazılı olduğunu ve her açtığınız karttaki kelimeyi zihninizde tutmaya çalışın.

Daha önce benzer bir oyun oynadıysanız zihnin bırakın sırayla kelime hatırlama konusunda çok iyi bir performans sergilemesini, rastgele dahi kelimeleri hatırlamak konusunda bir süre sonra ciddi bir dağınıklık gösterdiğine şahit olmuşsunuzdur.

Bu kelimeleri bir kağıda not aldığınızı düşünün. İşte zihnin sınırlarını genişlettiniz. Bilgi yığınında işlerinizi unutma lüksüne sahip olmak için not almayı tercih edin!

Zamanınızı ve enerjinizi daha iyi kullanabilmenin önünü açar

Art arda aldığınız notlar bilgileri, organizasyonları, fikirleri, planlamaları daha net olarak kağıt üzerinde görebilmenize ve iş akışınızı buna uygun olarak revize edebilmenize imkan tanır.

Gün içerisinde birçok işle ilgilenecek veya dışarıda birçok işe koşturacaksanız bunların sırasını zihinden yapmak yerine kağıt üstünde planlamak size hem zamandan hem de enerjiden tasarruf yapma imkanı verecektir.

Bir örnekle açıklamaya çalışalım. Çalışmadığınız bir günde dışarıda halletmeniz gereken çok sayıda işiniz olsun. Çok sayıda kurumda halletmeniz gereken işler, özel yaşamınıza ilişkin rutinleriniz ve hesapta olmayan başka unsurlar. Bu işlerin sayısı arttığı zaman hem verimlilik hem zaman hem de enerji açısından hangi işi hangi sırayla yapacağınız konusu büyük bir karmaşaya dönüşebilir. Muhtemelen dönüşecektir de. Ancak planladığınız bir günde yola çıkış saatinizdeki trafikten, vardığınız yerdeki işinizi yapabilme sürenize ve sonra diğer gideceğiniz yerlerle olan arasındaki mesafeye kadar birçok şeyi zahmetsizce kağıt üzerinde görebilirsiniz. Bu da sürprizlerle karşılaşma ve “bir gün bana yetmiyor” diye serzenişte bulunma ihtimalinizi en aza indirir.

Kaygılardan uzaklaşmayı sağlar

Bu konuyu yazının girişinde kısaca bahsetmiştik. Unutma lüksü diye. Ancak biraz daha açalım. Yapılması gereken bir düzine iş bir süre sonra sizi zihninizden bunların organizasyonunu rahat bir şekilde sağlayamadığınızda büyük bir kaygı yoğunluğuna sürükleyebilir. Bunun yerine tarihlerle birlikte yapılacak olan işlerin zamanlarını not aldığınızda o işin yapılabilirlik süresi, zamanı, takvim esnekliği gibi birçok unsuru da görmüş olursunuz ve hareket etme esnekliğiniz oluşur. Bu da neyi unuttuğunuz üzerinde düşünme kaygısından sizi kurtarır. Bu kaygıyı küçümsemeyin. Kaygılar anksiyetik bir durum aldığında psikolojik olarak daha yıpratıcı bir pozisyona girmenize ve uzun vadede sağlığınızı tehdit edecek düzeye dahi gelebilir.

Aktif katılım sağlamaya yardımcı olur

Not tutmak yapılan işler, projelerle ilgili sizi işin içerisine bütünüyle katması nedeniyle aktif bir şekilde katılım sağlamanız konusunda yardımcı olucu bir rolü bulunur. Bir toplantıda yöneticinizin peşi sıra verdiği enformasyonu hızlıca zihin süzgecinizden geçirip, önemli yerleri belirleyip daha sonra bu kısımları not almak durumundasınız. İyi bir not alıcısıysanız, üniversite yıllarından da tecrübe ettiğiniz üzere “herkes sizin notlarınızı almaya çalışacaktır.” Yani göz önünde olmak ve bir adım önde durabilmek için not alma alışkanlığı kazanmak büyük bir önem taşımaktadır.

Fikirleriniz kaybolmaz

En iyi fikirler alakasız zamanlarda ve yerlerde ortaya çıkar, derler. Muhtemelen hiç alakası olmayan yerlerde “bu nasıl aklıma geldi?” dediğiniz bir fikirle karşılaşmışsınızdır. Sizi de hayrete düşüren o anlarda yapılabilecek en iyi şey not almaktır. Bu teknik anlamda uğraştığınız bir işin haftalardır uğraştığınız problemli bir kısmını çözmek de olabilir, gece gördüğünüz ilham verici bir rüya da olabilir.

Önemli olan not almak. Rüyalarınızı gerçeğe dönüştürmek için öncelikle hatırlamak gerekir. Zihninizde yeni fikirler sürekli birbirini kovalıyorsa kaçmasına izin vermeyin ve not alın.

Öğrenmek konusunda büyük bir yardımcıdır

Şimdiye kadarki örneklerde daha çok iş ve özel hayat ekseninde not almanın faydalarından bahsettik ancak özellikle okul ve eğitim hayatında da not almanın çok ciddi bir önemi bulunmaktadır.

Kalın kalın kitaplar ve yaklaşan sınav dönemlerine karşı eğitimi süren bir kişinin iki önemli silahı vardır: Eğitim takviminde derslere aktif ve düzenli katılım ve düzenli not almak. Bu konunun ne kadar önemli olduğunu, vize ve final zamanlarında kırtasiyelerin önündeki fotokopi kuyruklarından rahat bir şekilde çıkarabilirsiniz.

Sadece okulda da değil, özel bir ilgi alanınıza yönelik araştırma yapıyorsunuzdur. O konuda ciddi bir bilgi yığını vardır ve bunun arasından çıkabilmenin en kolay yolu o konunun araştırılmaya başlandığı, bilgilerin tazeyken sınıflandırılıp kategorilendirildiği ve notların alındığı o süreçte etkin olabilmektir. Daha sonra dönüp notlara baktığınızda bir yığınla değil bilgi kümesiyle karşılaşmak için not almak büyük bir yardımcıdır.

Yukarıda detaylarıyla açıkladığımız not almanın faydalarına daha çok sayıda madde de ekleyebiliriz ancak temelinde not almanın bilinen büyük faydaları bunlar. Not almanın da çok sayıda tekniği bulunuyor. Bu da bir başka yazımızın konusu olabilir.

Not almaya ilişkin sizin deneyimleriniz varsa, bu yazının altında sizler de deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz.

Yorumlar (0)