Tyt Nedir?

EĞİTİM 17.08.2020, 00:53
Tyt Nedir?

Tyt yani temel yeterlilik testi üniversite sınavının ilk oturumu olarak bilinir ve bu oturuma üniversiteye gitmek isteyen her adayın girmesi zorunludur. Girilen sınavda adayların karşısına Türkçe, Matematik, Sosyal bilimler ve fen bilimleri soruları çıkmaktadır. Toplamda 120 soru sorulan sınav için verilen süre 135 dakikadır. Bu sınavdan yeterli puanı alan adaylar bir sonraki oturum olan alan yeterlilik testine girmeye hak kazanacaktır. Kurallara göre temel yeterlilik testinin genel üniversite sınavına etkisi yüzde kırk olarak belirlenmiştir. İstenilen puana ulaşılabilmesi için matematik ve Türkçe testlerinden en az 0,5 net yapılması şartı vardır. Benzer durum sonraki oturum olan alan sınavı için de geçerlidir.

TYT Ders ve Soru Dağılımı

TYT dersleri içerisinde Türkçe ve matematikten 40’ar soru gelir. Fizik ve kimyadan 7’şer, biyolojiden 6, felsefe grubu, din kültürü ve ahlak bilgisi, coğrafya ve tarih derslerinden ise 5’er soru çıkacaktır. Normal kurallara göre bu sınavdan toplam 150 puan alındığında üniversitelerin önlisans programlarına gidilebilir. Buna ek olarak ikinci oturum olan alan testleri ile birlikte toplam 180 puana ulaşan adaylar üniversitelerin dört yıllık programlarına gitmeye hak kazanacaktır. Eğer alınan puan 200’den fazla ise isteğe bağlı olarak bu puan bir sonraki yıl da kullanılabilecektir. Böylece seneye tekrar üniversite sınavına girmeye gerek kalmayacaktır. Alınan puana göre doğru seçim yapabilmek için önlisans ve lisans programlarının geçmiş yıl puanlarına göz atmak gerekir.

TYT Sorularının Kapsamı

TYT soruları içerisinde Türkçe testi dili doğru kullanma, okuduğunu anlama, cümle bilgisi ile imla kurallarını doğru kullanma gibi bilgileri ölçer. Sosyal bilimler testinde felsefe, din kültürü ve ahlak bilgisi, coğrafya ve tarih alanlarındaki kavram ve ilkelerin becerileri ölçülür. Temel matematik testinde ise temel matematik kavramlarını kullanmaya ve bu kavramlarla yapılan soyut işlemleri günlük yaşamda kullanabilmeye yönelik sorular yer alır. Fen bilimleri testi kimya, fizik ve biyoloji alanlarına yönelik bilgi düzeyi ve beceriyi ölçecek soru çeşitlerine sahiptir. Bunların her birinde başarılı olabilmek için planlı ve düzenli çalışmak, geçmiş yıl sorularını incelemek gerekir. 

Yorumlar (0)