IP Adresim Nedir? IP Adresi Sorgulama

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.08.2020, 01:09
IP Adresim Nedir? IP Adresi Sorgulama

IP adresi yani internet protokolü bilgisayar ağındaki iletişim için kullanılan aygıta ait belirleyici bir numaradır. Kullanılan bu adres aygıtla ilgili lokasyonu, hangi servis sağlayıcısını kullanıldığını ve ağ kullanımını belirler. İnternete bağlanan tüm cihazlar için benzeri olmayan adres tanımlanır. Belirlenen bu adres sayesinde internet aracılığıyla dijital aygıtlar arası bağlantı kurulabilir. Bu iletişim için aynı ağa bağlı olamaya gerek yoktur, internet bağlantısının bulunması yeterlidir. Buna ek olarak internet sitesinde alan adı kısmına ıp adresi yazılarak da iletişim kurmak mümkündür. IP numarasını öğrenmek için internet üzerinden sorgulama yapılabilir. Bunun için cihazdan basit web araçlarını kullanmak ya da herhangi bir arama motorundan sorgulama yapmak gerekir. Sorgulama sonucunda ortaya çıkan rakam noktalarla birbirinden ayrılır ve dört adet sekiz bitlik sayılardır. Bu sayılara sekizli adı verilmekte olup en fazla üç rakamlıdır ve 254’ten büyük olmayacaktır.

IP Adresi Sorgulama

IP adresi sorgulama işlemleri internete bağlı aygıt üzerinden yapılır.  Günümüzde bu sorgulama son derece basit olup adresler arası veri alışverişinin tamamlanabilmesi için adresin türünün bilinmesinde yarar vardır. Buna göre ıp adresleri kendi içerisinde gizli ıp adresi ve genel ıp adresi olmak üzere ikiye ayrılır. Gizli IP adresleri internet ağı üzerinde olsa dahi herkes tarafından tespit edilmeme özelliğine sahiptir. Burada yalnızca birinin IP adresi bilinse bile o modemin bağlandığı sunucunun hangi şehirde olduğu öğrenilebilir. Genel IP adresi ise adından da anlaşılacağı üzere herkes tarafından tespit edilebilir.

IP Adresi Bulma ve Değiştirme

IP adresi bulmak için komut sistemi ve ağ bağlantıları kullanılabilir. Ağ bağlantılarını kullanarak IP adresini bulmak için ilk olarak başlat menüsüne gelinir ve denetim masası açılır. Daha sonra ağ bağlantılarım seçeneklerine tıklanarak değiştirme yapılabilir. Modem aracılığıyla IP adresi değiştirmek son derece basit olup bunun için sadece modemin kapatılıp açılması gerekir. Böylece adres otomatik olarak değişecektir. IP adresini değiştirmek için bilgisayarım da kullanılabilir. Bunun için ilk olarak bilgisayarın varsayılan ağ geçidinin IP adresi bulunmalıdır. Sonrasında ise işlem aşamaları tamamlanmalıdır.

Yorumlar (0)