Türkiye’den 39 üniversite ve 129 lisans programına Avrupa vizesi çıktı

Türk yükseköğretim tarihinde bir ilk gerçekleşti. Ülkedeki 39 Türk üniversitesindeki 129 lisans programından mezun olan öğrencilerin diplomaları artık yurt dışında daha hızlı şekilde tanınacak ve istihdam ortamı daha kolay sağlanacak. 

EĞİTİM 17.02.2022, 12:07
Türkiye’den 39 üniversite ve 129 lisans programına Avrupa vizesi çıktı

Türk yükseköğretim tarihinde bir ilk gerçekleşti. Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) olarak bilinen ve Avrupa’da daha hızlı “diploma tanıma” sağlayan programa 39 Türk üniversitesinden 129 lisans programı dahil edildi. Bu programdan mezun olan adayların diplomaları artık Avrupa ülkelerinde daha hızlı tanınacak ve mezunların Avrupa’da istihdamı daha hızlı olacak.  



Mezunlar, güvence altına alındı 

TYÇ’ye yerleştirilen 129 lisans programı mezunları kalite güvencesi altına alındı. Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından onaylanan bu gelişme, Yükseköğretim Kurulu’na sunuldu. YÖK kararı kapsamında bu bölümlerin diplomalarında Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) ve Avrupa Yeterlilikler (AYÇ) logosu kullanılacak.   



129 lisans programından mezun olan Türk vatandaşlarının kolaylıkla geçiş yapabileceği ülkelerden bazıları şu şekilde: AB’ye üye ülkeler, İsviçre, Kosova (bazı adaylar), Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Norveç, Lihtenştayn ve İzlanda.  

Yorumlar (0)