Türkiye’de özel okulların geçmişi ve geleceği

Türkiye’de özel okulların sayısı hızla artmaya devam ediyor. Artık her köşe başında yeni bir özel eğitim kurumu görmek mümkün. Türk toplumunun özel okullarla tanışması ve daha fazlası…

EĞİTİM 30.04.2019, 15:13
Türkiye’de özel okulların geçmişi ve geleceği

Türkiye’de eğitim politikalarındaki değişikliklerin başında, dershanelere okullaşma olanağı sağlanması ve devlet destekleriyle özel okullara olan ilgi artması geliyor. Türk toplumunun özel okullarla tanışması çok daha uzun bir tarihe dayanıyor.

İlk özel okullar açılıyor

Osmanlı Devleti’nde Islahat Fermanı’yla birlikte azınlıklara kendi okullarını açabilme izni verilmişti. Tanzimat döneminde yabancıların okullaşma süreci hız kazandı. Azınlıkların açtığı bu okullarda ne Osmanlı eğitim sistemi, ne de Osmanlı ideali benimseniyordu. Bu okullarda daha çok kendi ana dillerinde ve siyasi görüşlerine uygun eğitimler veriliyordu. Osmanlı Devleti bu gelişmelere kayıtsız kalmak zorunda bırakılıyordu. Azınlıklar üzerinden yapılan siyasi baskılara maruz kalmamak için bu duruma göz yumuluyordu.

Bu dönemde Fransızların açtığı okullar Katolik Okulu olarak anılırken, Amerikalı ve İngilizlerin açtığı okullara ise Protestan Okulu deniliyordu. O dönemde açılan Fransız okullarının sayısı 300’ü bulurken Amerikalı ve İngilizlerin okullarının sayısı 100’e yaklaşmıştı. Türklerin ise ilk açtığı özel okulun 1800’lerin sonlarına denk geldiği tahmin ediliyor.

Osmanlının mirasını devralan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla eğitimde birçok yenileşme çabası gösterildi. Özel okulların denetimi kurulan Milli Eğitim Bakanlığına bağlanarak yapıldı. Özel okullar yasaklanmadı ancak azınlıkların kurduğu özel okulların sayısı zamanla azaldı. Cumhuriyet tarihinde özel okulların sayısı %5 oranını geçemedi.

Restbet src="https://www.habernediyor.com/images/upload/fransYz_1.jpg" style="width: 640px; height: 480px;" />

Özel okul sayıları artıyor

Son yıllarında devletin izlediği özel okulları destekleme kararıyla, özel okulların sayısı tekrar artmaya başladı. Özel okulların sayısı 13 bini bularak, devlet okullarına oranı %8’in üzerine çıktı. Bu rakamlar cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamları. Çocuklarını özel okula gönderecek ailelere destek verilmesi, özel okullara olan ilginin artmasına sebep oldu. Milli Eğitim Bakanlığı 2023 yılına kadar özel okulların eğitimdeki payını, OECD ortalaması olan yüzde 15-17´ye çıkarmayı hedefliyor.

Eğitim politikalarımızda bundan sonraki süreçte neler olacağı merak edilirken, Milli Eğitim Bakanlığı önümüzdeki süreçte özel okullar için ödenen teşviklerin kademeli şekilde kaldırılacağı duyurdu.

Veliler ne düşünüyor?

Peki, değişen eğitim tercihleri konusunda veliler ne düşünüyor? Tüm bu gelişmelerin ışığında öğrenci velileri arasında da fikir ayrılıkları göze çarpıyor. Bazı veliler özel okulların açılmasını olumlu bulurken, eğitim standartlarının özel okullarda daha iyi olduğunu söyleyerek tercihlerini bu yönde kullandıklarını söylüyorlar. Bazı veliler ise özel okullarla birlikte fırsat eşitliğinin kaybolduğunu, ülkedeki tüm eğitim kurumlarının devletin himayesinde olması gerektiğini savunuyorlar.

Eğitimde atılan pek çok adım, yapılan her değişim öğrenci velileri tarafından kaygı ile karşılanıyor. Çocuklarının geleceği için endişelenen veliler, eğitim sisteminde kalıcı bir değişim yapılması gerektiğini belirtiyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk eğitim alanında yeni bir soluk getirerek tüm eğitim camiasında ve halkta heyecan yarattı. İlerleyen günlerde yaşanacak gelişmeler merakla takip edilmeye devam ediyor.

Yorumlar (0)