ÖSYM Başkanı Ersoy duyurdu: Sınavlarda yeni dönem başlıyor

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, yaptığı açıklamada "yapay zeka" uzmanlarının da aralarında yer aldığı "Ölçme ve Değerlendirme Danışma Kurulu" oluşturduğunu duyurdu. Oluşturulan kurul sayesinde sınav süreçlerinin optimizasyonunu hayata geçirmeyi ve soru üretmede yapay zekadan yararlanılması hedefleniyor.

EĞİTİM 06.10.2023, 16:59 Şeyda Gül
ÖSYM Başkanı Ersoy duyurdu: Sınavlarda yeni dönem başlıyor

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, ÖSYM'nin dijital dönüşüm sürecinde "yapay zeka" ile ilgili hedeflerine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Sınav görevlileri ve adayların sınav yerinin belirlenmesi, bina tercihi gibi sınav operasyonu sürecinde yapay zekayı kullanmak istediklerini söyleyen Ersoy, ekiplerine yapay zeka uzmanlarını kattıklarını ve bu konuda yeni bir danışma kurulu oluşturduklarını dile getirdi. ÖSYM Başkanı Ersoy, “ÖSYM'nin gelecek vizyonundaki politikalarını belirleme anlamında bu danışma kurulu aktif şekilde çalışmaya başladı” ifadelerini kullandı.

Sınav süreçlerini daha da iyi optimize etmiş olacağız

Ekiplerinde yapay zeka profesörleri de bulunduğunu belirten ÖSYM Başkanı Ersoy, özellikle farklı kurumların tüm birimlerinin, yapay zeka uygulamalarıyla etkileşim halinde olmasını istediklerini kaydetti. Meteoroloji, Karayolları, belediyeler gibi paydaşımız olan tüm kurumların koordine olmasının ana amaç olduğunu belirten ÖSYM Başkanı Ersoy, ilgili kurumlarda, sınavı etkileyecek koşullarla ilgili toplantılar yapacaklarını anlattı. Bu koordinasyon sayesinde sınavların daha sağlıklı ortamlarda yapılmasının sağlanacağını vurgulayan ÖSYM Başkanı Ersoy, “Çalışmalar, anlık olarak bizim sistemimize aktarıldığında sınav süreçlerini daha da iyi optimize etmiş olacağız” şeklinde konuştu.

Yapay zeka en uygun ortamı oluşturmuş olacak

Olumsuz durumlar oluştuğunda o bölgede okul tercihi yapmayacaklarını aktaran ÖSYM Başkanı Ersoy, söz konusu alanların dışındaki yerlere adayları yerleştireceklerini belirtti. Dolayısıyla mevcut birimlerin konuştuğu yapay zekaya dayalı bir sistemde adayların sınav binalarına ulaşmasında sıkıntı doğurmayan en uygun ortamı oluşturmuş olacağına dikkat çeken ÖSYM Başkanı Ersoy, “Bu da bizim süreçlerimizi optimize ederek her yönden tasarruf sağlamamıza katkı verecektir” ifadelerini kullandı.

Makine ile insan dengesini koruyacağız

ÖSYM'de daha önce başlayan "yapay zeka" ile soru üretmeye dönük çalışmaların da devam ettiğini dile getiren Ersoy, soru üretmek için yapay zeka uygulamaları konusunda yeni bir projeye daha başladıklarının bilgisini verdi. Görev süresi içerisinde bu projeyi tamamlamayı hedeflediğini ifade eden Ersoy, sınav değerlendirmesini de yapay zeka ile gerçekleştirmek istediklerinin altını çizdi. Yapay zekanın insan faktörünü ihmal ettiği anlamına gelmemesi gerektiğini söyleyen ÖSYM Başkanı Ersoy, “Bu anlamda makine ile insan dengesini dikkatli bir şekilde koruyacağız” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)