İşte Türkiye'nin en iyiler sınıfı!

Matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi alanlarda ODTÜ, Hacettepe, Boğaziçi gibi Türkiye'nin köklü üniversitelerindeki üstün başarılı öğrenciler özel bir sınıfta, ülkenin en iyi eğitimcilerinden ders alıyor.

EĞİTİM 28.01.2020, 09:36 28.01.2020, 09:46
İşte Türkiye'nin en iyiler sınıfı!

Temel bilimlerin parlak öğrencileri, 2017'de Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) başlattığı proje kapsamında özel bir sınıfta ders alıyor.

Temel Bilimler Programları (TEBİP) Üstün Başarı Sınıfı'nda verilen edebiyat derslerine YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, girişimcilik dersine TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, tarih dersine İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve alanında adını duyurmuş akademisyenler ve rektörler giriyor.

Hürriyet'ten Esra Ülkar'ın haberine göre YÖK, matematik, fizik, kimya ve biyoloji alanlarına ilk üç tercihinde yerleşen öğrencilere bu sınıfa katılmaları için teklif gönderiyor. Teklifi kabul eden öğrenciler bu özel sınıfta eğitim alırken aynı zamanda aylık 1000 TL burs alıyor ve İstanbul'da yurtta kalabiliyor. Öğrencilerin sabah, öğle ve akşam yemeklerini de üniversite üstleniyor.

Dört yıllık eğitim süresi sonunda, mezunların diplomalarında kazandıkları okulun adı yazacak ve TEBİP programında almış oldukları eğitim diplomada belirtilecek.
ODTÜ, Hacettepe, Boğaziçi, Selçuk, Çanakkale Onsekiz Mart, Bolu Abant İzzet Baysal gibi üniversitelerin öğrencileri bu sınıflarda eğitim görüyor.

Ortalamanın altında kalanlar programdan ayrılıyor

Her yıl 15'er öğrenci alanlara kabul ediliyor. Şu an ise bu sınıflarda öğrenim gören öğrenci sayısı 87. Türkiye'nin en iyi öğrencilerinin toplandığı sınıflara, en iyi eğitimciler giriyor. Üniversitelerin dekan ve rektörlerinin yanı sıra; İTÜ, Koç, Sabancı, Boğaziçi, İstanbul, Marmara gibi farklı üniversitelerin akademisyenleri de burada dersler veriyor.

Özel sınıflarda eğitim gören öğrencilerden 2.5 not ortalamasının altında kalanlar veya zorlandığı için bırakmak isteyenler projeden ayrılarak üniversitelerine geri dönebiliyor. Şimdiye kadar kendi isteğiyle programdan ayrılan öğrenci sayısı ise 37.

Çok yönlü yetişecekler

Projeyi yürüten akademisyenlerden İÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yeşim Öktem, proje kapsamında öğrencilerin en iyi akademisyenlerle buluştuğunu belirterek şunları söyledi: 

“YÖK Başkanımız Yekta Hoca’dan teklif geldi. Üç gün sonra bir program hazırlayıp gittim. Çünkü biz her sene bunun kavgasını veriyorduk. Fizikçi, matematikçi olup öğrenciler iş bulamıyor. Temel bilimler gelişmiyor. Önem gösterilmiyor diyerek senelerdir sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Böyle bir teklif gelince ben hemen atladım. Prof. Dr. Nihat Berker ile programı oluşturduk. Farklı bir program. Örneğin birinci sınıfta tüm bölümlerin dersleri görülüyor. İkinci, üçüncü sınıfta özel dersleri görmeye başlıyorlar. Ortak derslerde beyin bilimi, bilgisayar programlama, girişimcilik gibi dersler var. Haftada altı saat yabancı dil eğitimi görüyorlar. Edebiyat, tarih, bilim felsefesi gibi farklı dersler de alıyorlar. Bu sene de ilk kez sanat tarihi, arkeoloji dersleri alacaklar. Matematik öğrenecek ama edebiyattan, bilim felsefesinden de haberi olsun. Çok yönlü yetişsinler. Onu da sağladık. En iyi, işini seven hocaları, isteyen çocuklarla bir araya getirme programı bu. Farklı üniversitelerden hocalarla, farklı üniversitelerden öğrencileri biz İstanbul Üniversitesi çatısı altında buluşturuyoruz. Organize ediyoruz. Diplomalarda kendi üniversitelerinin adı yazacak. ‘İstanbul Üniversitesi TEBİP programında başarıyla eğitim almıştır’ diye de not düşülecek. Mezun olduktan sonra hepsi çok rahat iş bulabilecek. İsteyenler gerekli görülen yerlere hoca olarak atanacaklar. Özel sektörde de işleri hazır. ASELSAN ve TÜBİTAK gibi kurumlarda da çalışabilecekler.”
 

Yorumlar (0)