Filistinli öğrencilere koşulsuz yatay geçiş hakkı veriliyor mu?

Yükseköğretim Kurulu’ndan yapılan açıklamada, Sudanlı ve Filistinli öğrencilere belgesiz, koşulsuz yatay geçiş hakkı tanındığı yönündeki iddiaların asılsız olduğunu duyuruldu. Açıklamada, yatay geçiş şartları uygun olmayan öğrencilere ‘özel öğrencilik’ imkanı tanındığı bilgisine yer verildi.

EĞİTİM 07.04.2024, 11:19 08.04.2024, 09:33 Şeyda Gül
Filistinli öğrencilere koşulsuz yatay geçiş hakkı veriliyor mu?

Bazı basın ve yayın organlarında yer alan YÖK'ün Sudanlı ve Filistinli öğrencilere belgesiz, koşulsuz yatay geçiş hakkı verdiği yönündeki haberlere Yükseköğretim Kurulu, yazılı açıklamayla yanıt verdi. İddianın asılsız olduğu belirtilen YÖK açıklamasında, daha önce Ukrayna krizinde olduğu gibi savaş nedeniyle öğrenimini sürdüremeyen öğrencilerden şartları uygun olanlara yatay geçiş hakkı verildiği ifade edildi. Uygun olmayanlara da bir anlamda misafir öğrencilik olan ‘özel öğrencilik’ imkanı tanındığının bilgisine yer verilen açıklamada, Türkiye’nin dünyanın vicdanı olduğuna vurgu yapıldı.

Türk öğrenciler bir hak kaybına yol açmayacaktır

“Savaş nedeniyle eğitimine devam edemeyen misafir öğrencilere üniversitelerimizin kapıları, geçmişte ve yakın zamanda olduğu gibi bugün de açıktır” denilen açıklamada, bu kapsamda savaş sebebiyle ülkelerinde eğitimine devam edemeyen Sudanlı ve Filistinli öğrencilerin şartları yerine getirmeleri koşuluyla yatay geçiş için üniversitelere müracaat edebilecekleri vurgulandı. Şartları uygun olmayan öğrencilerin ise bir süre misafir öğrenci olarak öğrenimlerine üniversitelerimizde devam edebilecekleri kaydedilen açıklamada, “Bilinmelidir ki savaş mağduru misafir öğrencilere tanınan özel öğrencilik imkanı, iddia edildiği gibi Türk vatandaşı öğrencilerimiz için bugün veya gelecekte bir hak kaybına yol açmayacaktır” ifadelerine yer verildi.

Yorumlar (0)