Çocuğumu hangi mesleğe yönlendirmeliyim?

Çocuklarının hangi mesleği seçeceği konusunda ebeveynler endişeye düşebiliyor. Aslında ortada endişelenecek hiçbir şey yok. İhtiyacımız olan şey sadece doğru tespitler yaparak doğru yönlendirmek.

EĞİTİM 03.05.2019, 14:39
Çocuğumu hangi mesleğe yönlendirmeliyim?

Birçok ebeveyn çocuklarının meslek seçimleri konusunda kaygılılar. Bu kaygının temelinde kendilerinin yaşadıkları ekonomik kaygılar yatıyor. Çocuklarının ilerleyen yaşlarda iyi kazanç elde edebileceği meslekler seçmelerini istiyorlar. Bu şekilde davranarak aslında hatalı bir tutum sergiliyorlar. Çocuklar mesleğe yönlendirilirken yetenek ve becerilerinin ön planda tutulması gerekiyor. Doğru okul ve bölüm seçmek ise bazen sanılandan daha zor olabiliyor.

4-10 yaş aralığındaki çocuklara bazı testler uygulanıyor. Bu testler sonucunda çocuğun yeteneklerinin hangi yönde olduğu ve ileride hangi mesleği yaparsa mutlu olabileceği konusunda yönlendirmeler yapmak mümkün olabiliyor.

Erken yaşta çocukların yetenekleri tespit edilebilir mi?

4 yaşından 10 yaşına kadar geçen süreçte çocukları iyi takip etmek gerekir. Oynadığı oyuncaklar, oyuncaklarla kurduğu oyunlar, sevdiği ve sevmediği şeyler doğru olarak tespit edilmelidir. Çocuklar 10 yaşına ulaştığı zaman bu tespitler yapılacak olan yetenek analizlerinde kullanılacaktır. Analizler sonucu, meslek seçimi yapılmasını sağlamayacak ancak yetenekleri ve hangi mesleklerin çocuğun yeteneklerine uygun olduğunun tespiti yapılabilecektir.

Seçimlerde ailelerin rolü

Çocukların yönlendirilmesi aşamasında aileler önce iyi bir gözlemci olmalılar. Çocukların yetenekleri tespit edildikten sonra ebeveynler objektif davranarak yetenekleri üzerine yönlendirmeler yapmalılar. Aile üyelerinin yönlendirmesi sonucu istemediği ve yeteneğinin olmadığı bölümlerde eğitim alan öğrencilerin mesleki anlamda gelişim sağlayamadıkları ve birçoğunun ilerleyen dönemlerde mesleği yapmak istemedikleri göz önünde bulundurulmalıdır.

Anne babalar kendi mesleklerine uygun meslekler yada yapmak istedikleri ama yapamadıkları mesleklere çocuklarını yönlendirebilmekteler. Bu durum yanlış karar verilmesine sebep olacaktır. Bu tür tercihlerde ara eleman ihtiyacı göz önünde bulundurulmamakta. Çocuğunuzun mekanik zekası gelişmiş ise bu tamir bakım işlerini iyi yürütebileceği anlamını taşır. Doğru yönlendirme sonucu belki de çocuğunuz tamir bakım alanında harikalar yaratacaktır.

Yetenekler geliştirilebilir

Çocukların yetenekleri keşfedildikten sonra bunlar üzerine daha fazla zaman harcaması sağlanarak bu yetenekleri geliştirilebilir. Bu dönemde çeşitli kurslar ve aktiviteler etkili olabilir.

Çoklu zeka kuramı

Her çocuğun farklı bir öğrenme biçimi vardır. Bu öğrenme biçimlerinin önemi kavranmalı ve çocuğunuzun öğrenim sürecinde buna uygun hareket edilmelidir.

Sözel algı yeteneğine sahip bir çocuk, öğrenme sürecinde dili etkili şekilde kullanacaktır. Kelime hazneleri oldukça geniştir ve kendini ifade etmek konusunda sorun yaşamayacaktır. Çocuğunuz belki de yazar, politikacı, gazeteci olmak istiyordur…

Görsel algı yeteneğine sahip bir çocuğa sahipseniz, çocuğunuz güzel resim çiziyor yada legolarla kendine özel şekiller oluşturuyordur. Eğitim sürecinde görsel öğelerle desteklemeniz faydalı olacaktır.

Matematiksel zekası yüksek bir çocuğa sahipseniz araştırmacı, sorgulamacı, sayılarla arası iyi ve hesap kitap işlerini seven bir çocuğunuz var demektir. Çocuğunuz belki de mühendislik alanında çok başarılı olacaktır.

Çocuğunuz işitsel zekaya sahipse ritim duygusu yüksektir. Dinlediği müziklerdeki iniş çıkışları kolaylıkla anlayabilir. Çocuğunuz müzik aleti çalmaya, şarkı söylemeye meraklı ise işitsel zeka sahip olma olasılığı yüksektir. Duyarak öğrenme konusunda daha başarılıdırlar.

Yorumlar (1)
Tuğba kosenaz 4 yıl önce
İyi günler.cocugumun yeteneğini keşfetmek istiyorum...çünkü öğrenmede ve bazı beceridir degisik tavırları oluyor ...bazı spor dallarinada yollendirdim ama onada yeteneği yok gibi