Bakan Özer müjdeyi duyurdu: 30 bin öğrenci için ek kontenjan açıldı

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, katıldığı canlı yayında yaptığı açıklamada İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı kapsamında depremzede öğrenciler için ilave 30 bin kontenjan ayırdıklarını duyurdu. Böylece burs kontenjanı 100 bine çıkmış oldu.

EĞİTİM 24.05.2023, 14:46 Şeyda Gül
Bakan Özer müjdeyi duyurdu: 30 bin öğrenci için ek kontenjan açıldı

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, A Haber canlı yayında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 3,5 milyon öğrencinin eğitim dışında kaldığı ve meslek liseleri ile ilgili söylemlerini değerlendiren Özer, 20 yıl gibi kısa bir sürede Türkiye'deki derslik sayısının 300 binlerden 900 binlere çıkarıldığını ifade etti. Eğitim sisteminin önündeki antidemokratik uygulamaların ve imam hatipler ile meslek liselerinin yükseköğretime erişimine engelleyen katsayı uygulamasının kandırıldığını dile getiren Özer, bu süreçte çok kapsamlı sosyal politikalar uygulandığını işaret etti. Bu sosyal politikaların 20 yıllık maliyetinin 525 milyar liraya ulaştığını belirten Özer, Cumhuriyet tarihinde ilk kez tüm kademelerdeki okullaşma oranının yüzde 99'un üzerine çıktığını söyledi.

95 bin öğrenciye eğitimle buluşturmaya çalışıyoruz

Şu anda ilkokul, ortaokul ve lisede yani zorunlu eğitimde olması gereken ancak olamayan öğrenci sayısının 94 bin 984 olduğunu ifade eden Özer, bakanlık olarak tek bir çocuğu bile kaybetmeye tahammüllerinin olmadığını belirterek bu çocuklara erişmek için çaba sarf ettiklerini söyledi. 95 bin öğrenciye eğitimle buluşturmak için uğraşırken Kılıçdaroğlu'nun söylemlerine büyük bir iftira olarak nitelendiren Özer, “Bu emeğe saygısızlık” şeklinde konuştu.

Şu an itibarıyla 9 bin 482 anaokulu kapasitesine sahibiz

Okul öncesi eğitim erişin arttırılmasına yönelik son dönemde yapılan çalışmaları anlatan bakan Özer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde yürütülen proje ile 6 bin 700 yeni anaokulu kapasitesi ürettiklerini söyledi. Bakan Özer, şu an itibarıyla 9 bin 482 anaokulu kapasitesi olan bir eğitim sistemine sahip olunduğunun altını çizdi.

Okul öncesi eğitimde yemekler ücretsiz

Okul öncesi eğitimdeki yemekleri ücretsiz hale getirdiklerini belirten Özer, önümüzdeki dönem itibariyle çok düşük miktarda alınan yemek ücretlerini tamamen kaldırdıklarını hatırlattı.

3 bin 500 köy yaşam merkezinin tekrar eğitimle buluştuğunu belirten bakan Özer, “Bizim yaptığımızın 'yapacağız' diye bir manifesto şeklinde deklare edilmesi iki anlamına gelir. Bir; ya gelişmeleri takip etmiyorlar” dedi.

Deprem bölgesindeki öğrencilere yeni burs imkanı

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi doğrultusunda depremden etkilenen illerde anne ve babası ya da vasisi vefat eden öğrencilerin tamamına verilen 863 liralık burs imkanının devam ettiğini hatırlatan bakan Özer, sınavla ilgili aldıkları yeni kararı açıkladı. İlköğretim ve ortaöğretim kurumları bursluluk sınavının bu yıl 3 Eylül 2023'te yapacaklarını duyuran bakan Özer, “Bursluluk Sınavı'na Hazine ve Maliye Bakanlığımızdan verilen kontenjan her yıl 70 bin civarındaydı, bakanımızla geçen gün görüştük ve bu 70 bin sayısını 100 bine çıkardık” ifadelerini kullandı.

Geriye kalan 30 bin kapasiteyi sadece deprem bölgesindeki öğrenciler için kullanacaklarını ifade eden Özer, sadece annesini, babasına veya vasisini yitirmiş çocukların değil başarılı olan ve bu bursa ihtiyacı olan tüm öğrencilere de mümkün olduğu kadar yararlandırmak için sarf edeceklerini söyledi.

Bursluluk sınavı başvuruları

Bursluluk sınavı başvurularının 29 Mayıs-16 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek olduğunu belirten Özer, sınavda 2 dönem konularının dahil olmayacağı bilgisine yer verdi. Tıpkı LGS'de olduğu gibi bursluluk sınavında da sadece 1. dönem konularından öğrencilerin sınava alınacağı bilgisine yer verdi.

Rehber öğretmen normuna ilişkin yeni düzenleme yolda

Öğretmen atamalarına ilişkin soruyu yanıtlayan bakan Özer, 2000'li yıllarda 500 bin olan öğretmen sayısının 1 milyon 250 bile ulaştığını ifade etti. Okullara rehber öğretmen ataması ile ilgili daha önce kullandığı bir ifadenin farklı şekilde değerlendirildiğini söyleyen Özer, şu anda rehber öğretmen normu bulunan tüm okullarda rehber öğretmen atamasını gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Normlarla ilgili yeni bir düzenleme yaptıklarını ifade eden Özer, “Mesela ilkokullarda 300 ve fazla öğrenci olduğu zaman bir rehber öğretmen normu oluşturuluyor. Onları düşürüp mümkün olduğu kadar rehber öğretmen sayısını artırmak ve çocuklarımıza destek olmayla ilgili de çalışmaları inşallah bu hafta içerisinde nihayetlendireceğiz. O öğretmenlerimize de inşallah yakında müjdeli haberi vereceğiz” dedi.

Yorumlar (0)