5 soruda oy kullanma rehberi( 28 Mayıs)

28 Mayıs Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi'ne günler kala kafalarda bazı soru işaretleri oluştu. Seçmen kağıdı zorunlu mu? Saat 17.00'den sonra gelenler oy kullanabilecek mi? Cep telefonuyla kabine girilebilecek mi? Yeni pusula verilecek mi? Görme engelliler nasıl oy kullanacak? İşte yanıtlar...

GÜNDEM 28.05.2023, 09:28 28.05.2023, 20:31 Hakan Öksüz
5 soruda oy kullanma rehberi( 28 Mayıs)

14 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu için 28 Mayıs'ta milyonlarca vatandaş sandık başına gidecek. Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yarışacağı ikinci tur seçimiyle ilgili kafalarda bazı soru işaretleri oluştu. 

Seçmen kağıdı zorunlu mu?

Oy kullanılacak sandıkların nereden öğrenileceği ve seçmen bilgi kağıtlarına nasıl ulaşılacağı merak ediliyor. Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından, e-Devlet'ten ve YSK'nın internet sitesinden sandık bilgilerine erişmek mümkün olacak. Seçmen kağıdını getirmenin is zorunlu olmayacağı kaydedildi. 

Saat 17.00'den sonra gelenler oy kullanabilecek mi?

Saat 08.00'de başlayacak oy verme işlemleri, 17.00'de son bulacak. Saat 17.00 itibarıyla oy verme sırasında beklediği belirlenen seçmenler, sandık kurulu başkanı tarafından belirlenecek. Kimlikleri toplanacak bu kişiler, sırayla oylarını kullanacak. Saat 17.00'den sonra gelenler ise oy kullanamayacak. 

Cep telefonuyla kabine girilebilecek mi?

Seçmenler yanlarında kimlik kartı, sürücü belgesi, askerlik belgesi, soğuk damgalı kimlik kartı, evlenme cüzdanı, pasaport ve mesleki kimlik kartından birini getirmek zorunda. Cep telefonu ve fotoğraf makinesi gibi görüntü kaydedici cihazlarla oy verme kabinine girilemeyecek. Oy verme kabinine girerken bu cihazların sandık kuruluna bırakılması gerekiyor. 

Yeni pusula verilecek mi?

Oy pusulasına mühür dışında herhangi bir imza veya işaret atılmasının tespiti halinde oy geçersiz sayılacak. "TERCİH" ya da "EVET" mührü, adayın bulunduğu bölüme basılacak ve pusula zarfa konulacak. Zarf sandığa atıldıktan sonra seçmen listesine imza atılacak. Yanlış oy kullandığı gerekçesiyle yeni pusula isteyen kişilere pusula verilmeyecek. 

Görme engelliler nasıl oy kullanacak?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), görme engelli vatandaşlar için bir şablon hazırlamıştır. Bu şablona göre görme engelli vatandaşlar, kendi başlarına oy kullanabilir. Talep edilmesi halinde görme engelli vatandaşa sandık kurulu başkanı ya da akrabalardan biri yardım edebilecek. Bunun dışında o anda sandık başında bulunan herhangi bir seçmenin yardımıyla da oylarını kullanabilecekler. Bir seçmen, sadece bir engelliye yardım edebilecek. Sandık kurulu başkanı ya da üyelerinin engelli kişiye yardım amaçlı kabine girmeleri ise yasak olacak.

Yorumlar (0)