ASELSAN'ın mühendisleri kendi lisesinde yetişiyor

Türkiye'nin önde gelen savunma sanayi firmalarından biri olan ASELSAN, kendi liselerinde öğrencilere burs, staj ve görev yapma imkanı tanıyor. 

EĞİTİM 16.06.2022, 09:14 16.06.2022, 16:40
ASELSAN'ın mühendisleri kendi lisesinde yetişiyor

Bilim ve teknolojinin öncülüğünde, dijital çağın ihtiyaçları kapsamında bireyler yetiştirmek amacıyla ASELSAN ile MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü arasında protokol imzalandı.

Nitelikli iş gücünün savunma sanayine kazandırılması hedefleniyor

İmzalanan protokol ile birlikte 2019’un Eylül döneminde eğitim ve öğretim hayatına başlayan ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, LGS merkezi sınavında yüzde 1'lik dilime girenlerin tercihi oluyor.

ASELSAN ile birlikte geliştirilen eğitim programı aracılığıyla, son teknolojiyle donatılmış laboratuvar ve atölyelerde eğitim alan öğrencilerin, makine ve tasarım ile elektrik-elektronik alanlarında erken dönemde uzmanlaşmaya başlaması ve bu şekilde milli savunma sanayine nitelikli iş gücünün kazandırılması hedefleniyor.

"ASELSAN mühendis ve çalışanını yetiştirmiş oluyor"

Makine ve Tasarım Teknolojisi Alanı Şefi Mustafa İmamoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; ASELSAN tarafından okulda kurulan atölyeler bulunduğunu, ASELSAN'dan her hafta bir mühendisin derslerde okul ile şirket arasındaki koordinasyon ve iletişimi sağladığını söyledi.

ASELSAN'ın, çok aktif şekilde okulda yer alarak kendi ruhu ve kültürünü öğrencilere taşıdığını ifade eden İmamoğlu, "ASELSAN aslında mühendisini ve çalışanını bu okulda yetiştirmiş oluyor." sözlerini kullandı.

"Çocuklarımız tasarladıkları çizimleri üretebiliyor"

Okulda ASELSAN tarafından CNC freze ve torna atölyelerinin donatıldığını ve öğrencilerin üç aşamalı eğitim aldığını belirten Mustafa İmamoğlu, şunları söyledi:

"İlk başta çocuklarımız hayal ediyor, ardından tasarıma dönüştürüyor ve son olarak üretim aşamamız var. Bu safhada, üretim ve kalite kontrol bölümümüz var. Burada çocuklarımız, tasarladıkları çizimlerin hepsini üretebiliyor. O yetenek ve donatıma sahibiz. Yine atölyede ASELSAN tarafından hibe edilen koordinat ölçüm makinesiyle, Bilgisayarlı Sayısal Kontrol tezgahlarında üretilen malzemelerin uygunluk ve kalite kontrolünü gerçekleştiriyoruz. Böylece bu ürün, herhangi bir sistemde veya mekanik mekanizmada kullanılabilecek bir ürüne dönüşüyor.” 

"ASELSAN, kendi öğrencilerine istihdamda öncelik verecek"

Okul Müdürü Yasin Özdemir, 2019-2020 eğitim-öğretim yılında okulun ilk öğrencilerini kabul ettiğini, hazırlıkla beraber 5 yıllık program uygulandığını açıkladı.

Öğrencilerin makine ve tasarım teknolojisi ile elektrik-elektronik alanlarında eğitim alabildiğini söyleyen Özdemir, "Her bir alan için farklı birer dal mevcuttur. Elektrik-elektronikte savunma elektronik sistemleri, makine alanında da savunma mekanik sistemleri mevcuttur." sözlerini kullandı.



"Okulumuza merkezi sınavla öğrenci alınıyor"

Özdemir, okuldaki atölyeleri de iş birliği protokolüne göre donatan ASELSAN'ın, liseden mezun olanlara istihdamda öncelik vereceğini belirterek, şunları söyledi:

"Donatılan atölyelerde, ASELSAN uzmanları tarafından okul öğretmenlerine ders verildi. Bu alandaki eğitimlerini öğretmenlerimiz, öğrencilerimize aktarmaktadır. Protokol çerçevesinde, her yıl yenilenen öğrencilerimizin yüzde 10'luk kısmına ASELSAN tarafından başarı bursu verilmektedir. Bu burs, daha sonra araştırma üniversitelerinde devam edecek olan öğrencilerimize verilmeye devam edilecektir. Her iki alanda da okulumuza merkezi sınavla öğrenci alınıyor. Elektrik-elektronik alanına 2021 yılında 60 öğrenci alındı ve bunlar, yüzde 3,8'lik dilimden alındı. Yüzde 5'lik dilimden ise makine alanına 60 öğrenci alındı. 2022’de her iki alana 48'er öğrenciden toplam 96 öğrenci alımı yapılacak. Bu öğrencilerle birlikte 4 şubede 24 kişilik sınıflarla eğitim-öğretime devam edeceğiz."

"Yazılım mühendisi olmak istiyorum"

Öğrencilerden Ekin Ebrar Köksal, daha önce elektrik-elektronik mühendisliğini istediğini, fakat liseye geçtikten sonra fikrini değiştirerek yazılım mühendisi olma kararı aldığını dile getirdi. Bu yıl Şanlıurfa'da gerçekleştirilen 14'üncü Uluslararası MEB Robot Yarışması'na katılacaklarını belirten Köksal, yarışmaya çok fazla talep olduğu için ilk başta yazılı sınava girdiklerini ardından mülakata alındıklarını ifade etti.

Bu sınavları geçen öğrencilerden oluşan 12 kişiden 7 takım kurulduğunu belirten Ekin Ebrar Köksal, "Bu takımlarımızda, 3 mini sumo, 2 hızlı çizgi izleyen robot, 1 tasarla-çalıştır ve 1 mini-drone robotu bulunmakta. Ben hızlı çizgi izleyen robot takımı arasındayım ve denemesini yapmak için bir pist kurduk. Daha sonra maketi ve yazılımını hazırladık. Yarışmada 4 farklı çizgide ilerleyen robotlar bulunacak ve parkuru en hızlı şekilde tamamlayan birinci olarak üst tura geçecek. Son 4'e kalan robottan üçü ödüle hak kazanacak." açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)