Abdullah Gül'den eğitim yorumu: Durum iç açıcı değil!

Abdullah Gül Üniversitesi'nin mezuniyet törenine katılan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eğitimin durumunun iç açıcı olmadığını söyledi. Alarm zillerinin çaldığını belirten Gül, "Türkiye'nin dört bir yanına üniversite açıldı ancak kaliteyi de artırmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

EĞİTİM 21.07.2022, 10:21 21.07.2022, 10:28 Hakan Öksüz
Abdullah Gül'den eğitim yorumu: Durum iç açıcı değil!

Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kayseri'deki Abdullah Gül Üniversitesi'nin mezuniyet törenine katıldı. Burada yaptığı konuşmada ülkedeki eğitimin durumunu ve bazı güncel gelişmeleri yorumlayan Gül, "Savaşlar, açlık ve iklim değişikliği gibi büyük sorunlar var. Bir yanda milyonlarca kişinin açlıktan ölme tehlikesiyle yüzleşirken öte yandan silahlanma yarışı için milyarlarca dolar harcanıyor. Bu para sağlığa ve eğitime harcansaydı işler çok daha değişik olacaktı." dedi.

"Diğer sektörler bir yana, eğitim bir yana"

Konuşmasının büyük bölümünde eğitimin durumuyla ilgili görüşlerini aktaran Gül, "Bütün diğer sektörleri bir kenara koyun, eğitimin önemi bambaşka. İlk sırada eğitim gelmelidir. Ülkenin geleceğini düşünen herkes eğitime öncelik verir. Bazı doğal zenginlikleri olan ülkelerin hâlinin içler acısı olduğunu görebiliyoruz. Bunun başlıca nedenlerinden biri, doğru bir eğitim politikası uygulamamalarıdır. Bazı çok küçük ülkelerin nüfuslarının ise son derece eğitimli ve kalifiye olduğunu görüyoruz. Nüfusları az ancak dünyaya etkileri çok." ifadelerini kullandı.

"Eğitimciler aktarıyor, durum iyi değil"

Türkiye'nin eğitim yatırımlarının her geçen yıl arttığını aktaran Abdullah Gül, "Eğitimin ne kadar önemli olduğu her geçen yıl daha çok anlaşılıyor. Şunu da söylemem gerekir. Alarm zillerinin çaldığını duyabiliyoruz. Üniversite giriş sınavının sonuçları duyuruldu. Uzman eğitimcilerin analizlerine göre durum oldukça kötü. Ciddi eğitimciler, durumun iç açıcı olmadığını söylüyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

"Bütün illerde üniversite açıldı ama..."

Kaliteli üniversite sayısını artırmak gerektiğine değinen Gül, "Beşeri sermayeniz ne kadar güçlüyse ülke olarak sorunlarınızı o ölçüde kolay çözüyorsunuz. Hükümetimiz bütün illere üniversite açtı ancak kaliteyi de artırmak lazım. Bunun konuşulmasından çekinmemek gerekiyor. Akademik ortamı daha rekabetçi hale getirmeliyiz. Böylece araştırma motivasyonu artacaktır." dedi.

Yorumlar (0)