10 soruda Kovid-19 döneminde yüz yüze eğitim 

Milli Eğitim Bakanlığı, 2021-2022 eğitim öğretim senesinin tüm kademe ve sınıflarda 6 Eylül Pazartesi günü yüz yüze başlamasına karar verdi. Haftada 5 gün boyunca okullarda yüz yüze gerçekleştirilecek eğitim nasıl olacak? Ne gibi önlemler alındı? Bu soruların cevabı ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verildi. 

EĞİTİM 31.08.2021, 16:57
10 soruda Kovid-19 döneminde yüz yüze eğitim 

Milli Eğitim Bakanlığı, 2021-2022 eğitim öğretim senesinin tüm kademe ve sınıflarda 6 Eylül Pazartesi günü yüz yüze başlamasına karar verdi. Haftada 5 gün boyunca okullarda yüz yüze gerçekleştirilecek. Dönem açılışının öncesinde ise okul öncesi ve ilkokul birinci sınıflar, uyum eğitimlerine yarın (1 Eylül) itibarıyla başlayacak ve 3 gün boyunca uyum eğitimi gerçekleştirilecek. 

Eğitim, bir seneyi aşkın süredir “uzaktan” 

Mart 2020 tarihinde Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının görülmesiyle birlikte tüm okul kademe ve sınıflarında uzaktan eğitim dönemine geçilmişti. TRT EBA kanalı ve EBA uygulaması üzerinden yürütülen dersler, vakaların azaldığı dönemde de yüz yüze olarak devam etmişti. 6 Ağustos 2021 tarihinde bakanlık görevini devralan Mahmut Özer ise “Artık okulları kapalı tutma lüksümüz yok. Önceliğim, gerekli tüm tedbirleri alarak okulları, tıpkı pandemi öncesinde olduğu gibi yüz yüze eğitime hazır hale getirmek.” ifadelerini kullanmıştı. 



Yüz yüze eğitim, her kademede başlıyor 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19 Ağustos 2021 tarihinde düzenlediği kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunmuş ve okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerin 6 Eylül 2021 tarihinde yüz yüze eğitime geçeceğini, öğrencilerle okul içinde ve dışında irtibata geçecek herkesin aşılarını olması gerektiğini belirtmişti. Aşı olmayan okul yönetimlerinin, okul ve servis çalışanlarının ve öğretmenlerin ise haftada 2 kez PCR testi yaptırmalarını istemişti. Bu konunun üniversite öğrencileri ve üniversitenin her bünyesinde çalışan kişiler için de geçerli olduğunu dile getirmişti.” 

“Önlemler Rehberi” hazır 

Ülke genelinde tüm kademe ve tüm sınıf seviyelerindeki yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 1 milyondan fazla öğretmen, tıpkı salgından öncesi gibi yüz yüze eğitime geçmeye hazır. Haftada 5 gün gerçekleştirilecek yüz yüze eğitim dönemi okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde 6 Eylül’de başlayacakken üniversiteler ise açılış dönemini kendileri belirleyecek. Bu kapsamda hem öğrencilerin ve okul çalışanlarının hem de velilerin yeni eğitim öğretim yılı için hazırlıkları devam ediyor. Yüz yüze eğitim hazırlıkları devam eden eğitim çalışanları ve velilerin ise tek gündemi, okullarda alınacak önlemler.  

Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından iş birliği içerisinde hazırlanan “Covid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi” başlıklı rehber, 24 Ağustos 2021 tarihinde il milli eğitim müdürlüklerine gönderildi. Rehberde, servislerdeki ve okullardaki hijyen tedbirleri, havalandırma, maske kullanımı gibi tüm ayrıntılar belirtildi. 

Rehberde öncelikle öğretmenlere yönelik düzenlemeler yapıldı. Bu sene öğretmenlere yönelik yeni öğretim yılı mesleki çalışma dönemi faaliyetlerinde değişikliğe gidildi. Bu seneki seminerler, bugün (31 Ağustos) itibarıyla başladı. 3 Eylül’e kadar devam edecek seminerlerde gündem, mCovid-19 salgınına karşı okullarda alınacak tedbirler. Alınacak tedbirler ışığında hazırlanan “10 soruda Covid-19 salgını gölgesinde yüz yüze eğitim” belgesi is şu şekilde yayınlandı: 



Soru 1: Türkiye genelinde eğitim alan 18 milyon dolayınca öğrencinin tümü için yüz yüze eğitim ne zaman başlayacak? Bu eğitim tam zamanlı mı olacak? 

Cevap: 1-3 Eylül 2021 tarihlerinde okul öncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencileri için okullarda yüz yüze şekilde uyum haftası düzenlenecek. Bu öğrenciler, okullara belirli saatlerde giriş yapacaklar. Bu günlerde öğrenciler, öğretmenlerle diyalog kuracak ve okula alışmaya başlayacak. Bu öğrenciler, öğretmenlerinin gözetiminde sportif ve sosyal faaliyetler yürüyecek ve oyunlar oynayacak. Sınıf içerisinde kaynaşma sağlanacak. Öğrencilere ve velilere salgın tedbirleri kapsamında maske kullanımı, fiziki mesafe, sağlıklı beslenme, hijyen, kişisel temizlik, öz bakım, uyku düzeni gibi konularda bilgilendirmeler yapılacak. 

Diğer tüm kademelerde eğitim alan öğrenciler için ise yüz yüze eğitim, salgın tedbirlerinin ışığında 6 Eylül 2021 tarihinde başlayacak. Tıpkı salgın öncesinde olduğu gibi haftada 5 gün, tam zamanlı program uygulanacak. Eğitim, ders saatleri azaltılmadan ve mevcut öğretim programlarının bütünü dikkate alınacak gerçekleştirilecek. Okula giriş ve okuldan çıkış saatleri, teneffüs zamanları okulun fiziki durumuna ve kapasitesine göre belirlenecek. Ders süreleri, öğrenci sayısı ve sınıf büyüklüğü dikkate alınarak belirlenecek fakat bir ders saati 40 dakikayı aşmayacak. Bu süreçte Destekleme ve Yetiştirme Kursları, 8 ve 12. sınıflar için sağlanacak. Vaka hızının ve bulaş riskinin yüksek olduğu ya da vaka sayısında ani yükselme görülen bölgelerde il ve ilçe sağlık müdürlükleri koordinasyonunda gerekli tedbirler alınacak. 

Soru 2: Okullarda Covid-19 salgınına karşı hangi önlemler alınacak? 

Cevap: 19 Ağustos 2021 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı doğrultusunda, 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında okullarda alınması gereken tedbirlere ilişkin olarak Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı iş birliği içerisinde “Kovid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi” hazırlandı. Buna göre yüz yüze eğitim başladığında okullarda alınacak tedbirler, özetle şu şekilde olacak: 

-Öğretmenler, kantin çalışanları, eğitim personelleri, öğrenci servisi personelleri ve öğrenciler ile bu kişilerle aynı evi paylaşanlar tam doz aşılarını tamamlamalı. 

-Öğretmen ve okul çalışanlarının aşı olmamaları durumunda haftada 2 kez PCR testi yaptırmaları gerekecek. 

-Tüm okullarda yeterli sayıda maske, Bakanlık tarafından temin edilecek. 

-Okul içerisinde, sınıflarda, ortak alanlarda ve öğretmen odalarında maske atık kutularının bulundurulması ve bunların günlük olarak boşaltılması zorunlu olacak. 

-Personel ve öğrencinin hasta, riskli ya da temaslı olması durumu Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından izlenecek ve bu konularda okullarda gerekli bildirimler yapılacak. 



Soru 3: Öğretmenlerin yanı sıra velilerin ve öğrencilerin aşı durumları ve PCR sonuçları da takip edilecek mi? 

Cevap: Öğrencilere yönelik aşı ve PCR testi zorunluluğu bulunmuyor. Yalnızca öğretmenler değil, servislerde görevli olan personeller ve şoförler, okullardaki idari personeller, yemekhane ve kantin çalışanları gibi eğitim-öğretim ortamına dahil olan tüm eğitim çalışanları aşı olmak istedikleri anda aşı olacaklar. Fakat aşı olmak istemeyen çalışanlar ve öğretmenler, haftada 2 kez PCR testi yaptırmalı ve bunların negatif sonuçlarını ibraz etmek durumundadırlar. Velilerin PCR testi sonuçları ise kontrol edilmeyecek. Buna karşılık Bakan Özer, tüm velilere, eğitim çalışanlarına ve öğretmenlere aşı olmaları çağrısında bulundu. Sağlık Bakanlığı ise yüz yüze eğitim dönemi içerisinde yaptırılacak zorunlu PCR testlerinin devlet hastanelerinde ücretsiz olacağını duyurdu. 

Bakan Özer, ulaşım imkanı zor olan köy okulları ve kırsal bölgelerdeki okullarda görev yapan ve aşı olmayan çalışanların ve öğretmenlerin PCR testleri ile ilgili Sağlık Bakanlığı ile çalışmalar yürüttüklerini açıkladı. Bakanlık bünyesinde kurulan yeni elektronik takip sistemi ile illerde, ilçelerde tüm kurum ve okullarda eğitimin aksamaması için tüm süreçlerin anlık olarak takip edileceğini bildirdi. 

Soru 4: Yüz yüze eğitimde okullarda tıbbi maske kullanımında ve sınıfların havalandırılmasında nelere dikkat edilecek? 

Cevap: Kovid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi’nde, okullarda tüm öğretmenlerin ve öğrencilerin okula maske ile geleceği bilgisine ve okul saatleri boyunca tıbbi maske kullanımının nasıl olacağı hakkında detaylara da yer verildi. Rehberde ayrıca, derslerde doğal havalandırmanın önemine, öğrencilerin ders aralarında mümkün olduğu kadar açık alana çıkmalarının önemine ve bu sırada sınıfların da havalandırılmasının gerekliliğine dikkat çekildi. 



Soru 5: Okul ders saatlerinde öğrenciler arasında sosyal mesafenin sağlanmasında ve okulların temizliğinde kriterler neler olacak? 

Cevap: Kovid-19 tedbirlerini içeren rehberde ayrıca, okul bahçesinde ve çevresinde öğrencilerin, öğretmenlerin ve diğer çalışanların kalabalık gruplar oluşturmasının önlenmesi, teneffüs saatlerinin farklı zamanlarda düzenlenmesi, sosyal mesafeye dikkat edilmesi, sınıf içerisinde öğrencilerin oturma düzeninin yüzleri aynı yöne dönük olacak şekilde yapılandırılması gerektiğine vurgu yapıldı. Bunun yanında, yüksek sesle yapılan egzersizlerin açık alanda ve öğrencilerin arasında tercihen en az 2 metre mesafe bırakılarak yapılması, beslenme saatlerinin mümkün oldukça farklı zamanlara yayılması ve Kovid-19 tedbirleri alarak yürütülmesi gerektiğine işaret edildi. Öte yandan okulun rutin temizliğinin sıklaştırılması, okul içerisindeki kişilerin el hijyeninin su ve sabun ile el yıkama olanakları, ortak alanlara uygun sayıda el antiseptiklerinin konulması da sağlanmalıdır. 

Soru 6: Okulun başlangıcında velilere olası hastalık durumunda bilgi paylaşabilmeleri için bilgilendirme formu verilecek. Bu form bir tür taahhütname midir? 



Cevap: Söz konusu bilgilendirme formunda bir taahhüt bulunmuyor. Bu belge, velilerin okullar tarafından Kovid-19 süreçleri ile ilgili bilgilendirildiklerine dair bir metindir. 

Soru 7: Mazereti olan öğrencilerin eğitimlerine ilişkin hangi önlemler alınacak? 

Cevap: Mazereti dolayısıyla yüz yüze eğitime katılamayan öğrenciler için EBA uygulaması ve TRT EBA kanalı aracılığıyla eğitim devam ettirilecek. Öte yandan resmi ve özel ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerden Sağlık Bakanlığı e-Nabız Sistemi’nde kronik hastalıklar listesinde hastalığı yer alanların bu durumlarına ilişkin e-Nabız Sistemi’nden alacakları belge ile okul müdürlüklerine başvurmaları halinde bu öğrencilerin eğitim faaliyetlerini sürdürmeleri yönünde il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince gerekli tedbirler alınacak. 

Soru 8: Veli ve ziyaretçilerin okulu girişlerinde ve okuldan çıkışlarında hangi önlemler alınacak? 

Cevap: Salgın döneminde veli ve ziyaretçilerin mümkün olduğunca okul bahçesi dahil olmak üzere okul içerisine girişlerine izin verilmeyecek. Ziyaretçilerin de okul bahçesi dahil olmak üzere okula girişin gerekli olduğu durumlarda, bahçeye giriş, bahçenin olmadığı durumlarda da en dış noktadan itibaren maske takmaları sağlanacak. Ziyaretçilerin okula alınması gerektiğinde ise HES kodu kontrolü yapılacak. 



Soru 9: Okulların açılmasıyla birlikte kantinler, pansiyonlar ve yemekhaneler de açılacak mı? 

Cevap: 6 Eylül 2021 itibarıyla başlatılacak yüz yüze eğitim ile birlikte Türkiye genelinde okul ve kurumlarda Kovid-19 tedbirleri alınarak yemekhaneler, pansiyonlar ve kantinler de açılacak. Pansiyonlu okullar için 5 bin 782 yeni aşçı ve yardımcı destek personeli ihdas edildi. 

Soru 10: Birinci dönem ve ara tatillerle ilgili takvim belli mi? 

Cevap: Bakanlık’ın bu senenin temmuz ayında açıkladığı takvime göre birinci dönem 6 Eylül 2021 Pazartesi günü başlayıp 21 Ocak 2022 Cuma günü sona erecek. Birinci dönem ara tatili, 15 Kasım 2021 Pazartesi günü başlayıp 19 Kasım 2021 Cuma günü sona erecek. Yarıyıl tatili ise 24 Ocak 2022 Pazartesi günü başlayıp 4 Şubat 2022 Cuma günü tamamlanacak. 

İkinci dönem, 7 Şubat 2022 Pazartesi günü başlayıp 17 Haziran 2022 Cuma günü sona erecek. İkinci dönem ara tatili ise 11 Nisan 2022 Pazar günü başlayıp 15 Nisan 2022 Cuma günü sona erecek. 

Yorumlar (0)