Zarif'e bir ret de İsviçre'den: Davos'a gidemeyecek!

İran Dışişleri Bakanlığı, Bakan Zarif'in Davos Zirvesi'ne katılımının İsviçre tarafından iptal edildiğini açıkladı.

DÜNYA 20.01.2020, 12:23 20.01.2020, 12:26
Zarif'e bir ret de İsviçre'den: Davos'a gidemeyecek!

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, ülkenin başkenti Tahran'da bir basın toplantısı düzenledi. Musevi, Dışişleri Bakanı Cevat Zarif'in 21-24 Ocak'ta İsviçre'nin Davos kentinde gerçekleştirilecek 50. Dünya Ekonomik Forumu'na davet edildiğini ve zirve için hazırlandığını, ancak daha sonra katılımının İsviçre tarafından iptal edildiğini açıkladı.

Musevi, toplantıda 8 Ocak'ta Irak'taki ABD üslerine düzenlenen saldrı hakkında da konuştu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, saldırıdan önce Irak hükümeti ve güvenlik güçlerine bilgi verdiklerini, bu yüzden itirazların muhatabının İran değil Irak yetkilileri olduğunu iddia etti. İran, ABD'nin General Kasım Süleymani'yi öldürmesinin ardından Irak'ta bulunan ABD üslerine füze saldırısı düzenlemişti.

"İran daha güçlü adım atmayı planlıyor"

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Musevi, ülkesinin Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) nükleer anlaşmasındaki taahhütlerini topyekûn askıya almasının ardından ülkeye gösterilen tepkileri de değerlendirdi. Musevi, bu adımın anlaşmaya taraf olan diğer ülkelerin şu ana kadar yaptıklarına bakılarak atıldığını söyledi ve "İran, nihai ve daha güçlü adım atmayı planlıyor. Eğer süreç bu şekilde işlerse, İran daha güçlü bir adım atacaktır" diye konuştu.

Sözcü Musevi, KOEP'in hâlâ "kurtarılabilir" olduğunu ve ABD'nin de anlaşmaya yeniden katılabilir olduğunu vurgulayarak "Ancak İran'ın, onların düşündüğü şartlarda müzakereye hazır olduğunu sanmıyorum" dedi.

"AB ülkelerinin iddiası kabul edilemez"

Ülkesinin KOEP taahhütlerini askıya almasının ardından Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin İhtilaf Çözüm Mekanizması'nı devreye sokması hakkında da konuşan sözcü, "İran'ın nükleer anlaşmada kalmaya devam ettiğini ve mekanizmayı 36. maddeye göre, aylar önce işletmeye başladığını" öne sürdü. Musevi, "AB ülkelerinin iddiası kabul edilemez. İran, nükleer anlaşmaya bağlıdır ve bizim için önemli olan karşı tarafın uygulamasıdır" ifadelerini kullandı.

İran ve diğer ülkeler arasında ne yaşanmıştı?

KOEP; İran ile ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa ve Almanya (P5+1) arasında 2015 yılında imzalanmıştı. Anlaşmaya göre İran'ın nükleer faaliyetleri, ülkenin nükleer silah geliştirmesini engelleyecek şekilde kısıtlıyordu. ABD Başkanı Donald Trump, göreve geldiğinde bir önceki başkan Barack Obama'yı "İran'ı yeterince kısıtlamamakla" suçlayarak anlaşmadan çekilmiş ve İran'a yeniden yaptırımlar uygulamaya başlamıştı.

İran da Trump'ın bu adımı üzerine anlaşmada taahhütlerini adım adım geri terk etmeye başladığını açıkladıktan sonra 5 Ocak'ta anlaşmayı tamamıyla askıya aldığını duyurmuştu. İngiltere, Almanya ve Fransa da İran'a tepki olarak 14 Ocak'ta "İran'ın eylemleri göz önüne alındığında, KOEP kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmediği yönündeki endişelerimizi kayda geçirmek ve bu konuyu paragraf 36'da belirtilen İhtilaf Çözüm Mekanizması altındaki Ortak Komisyona taşımaktan başka seçeneğimiz kalmadı" ifadeleri kullanan bir açıklama yayımlamıştı.

Yorumlar (0)