Yolcu uçağı füze ile mi düşürüldü?

İran'ın Irak'taki ABD üslerine hava saldırısı düzenlemesinin hemen ardından İran'da iki olay yaşandı. Her iki olay da İran saldırısı ile bağlantılandırıldı.

DÜNYA 08.01.2020, 10:45
Yolcu uçağı füze ile mi düşürüldü?

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatıyla Irak'ın başkenti Bağdat'ta öldürülmesinin ardından edilen intikam yeminleri tutulmaya başlandı.

13 hamle ile İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin intikamının alınacağını duyuran İran, ilk adımı dün sabaha karşı atarak ABD'nin Irak'ta bulunan iki ayrı üssüne 15 füze fırlatmıştı.

İran'ın ABD üslerini vurmasının hemen ardından İran'da, görünürde saldırı ile hiç ilgisi bulunmayan iki olay meydana geldi. Olayın saldırı sonrasına denk gelmesi nedeniyle her iki olay da saldırı ile ilintilendirildi.

Depremin meydana gelişi

İran'ın Irak'taki ABD üslerine 15 füze fırlatmasından kısa süre sonra, İran'da nükleer santralin bulunduğu Buşehr eyaletinde 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Depremin, ABD tarafından düşük düzeyde manyetik dalgalar göndererek güçlü bir enerji yaratma yöntemiyle oluşturduğu tahminleri ortaya atıldı.

Yolcu uçağının düşmesi

İran'ın başkenti Tahran'da, içinde 176 kişinin bulunduğu yolcu uçağının düştüğü yönündeki sıcak haber ilk duyulduğunda akıllara da ilk gelen "İran'ın ABD üslerine saldırı" ile ilgili olması ihtimaliydi. İhtimal bir adım ileriye götürülerek füzeyle vurulduğu öne sürüldü.

İran Ulaştırma ve Şehircilik Bakanlığı Bilgi ve İletişim Merkezi Başkanı Kasım Biniyaz, İran'ın başkenti Tahran'da düşen yolcu uçağının "füzeyle vurulduğu" iddiasını yalanladı. 

İran resmi haber ajansı IRNA'ya konuşan İran Ulaştırma ve Şehircilik Bakanlığı Bilgi ve İletişim Merkezi Başkanı Kasım Biniyaz, Ukrayna Havayollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağının motorda çıkan yangın sebebiyle düştüğünü belirtti.

Uçağın füze saldırısı sonucu düştüğü yönündeki iddiaları yalanlayan İran Ulaştırma ve Şehircilik Bakanlığı Bilgi ve İletişim Merkezi Başkanı Kasım Biniyaz, "Uçak, füzeyle vurulmuş olsaydı havada patlardı ancak kaza motorun ateş alması ve pilotun kontrolü sağlamada başarısız olması nedeniyle yaşandı." dedi.

Yolcuların çoğu İranlı

İran Acil Yardım Kurumu Başkanı Pir Hüseyin Kulivend, uçaktakilerden 147 kişinin İran vatandaşı, diğerlerinin ise başka ülke vatandaşı olduğunu açıklamıştı. İranlı yolcuların çoğunlukta olması, "uçağın ABD tarafından düşürüldüğü" düşüncesini güçlendirmişti.

Tahran Kriz Yönetimi Müdürü Mansur Derecati de uçağın kara kutusunun bulunduğunu ve güvenlik güçlerine teslim edildiğini duyurdu. Gerçekler, kara kutunun açılmasıyla ortaya çıkacak.

Yorumlar (0)