Yeni Zelanda Başbakanı Ardern: 51 şehidimizi her daim hatırlayacağız

Yeni Zelanda Başbakan’ı ülkede 3 yıl önce gerçekleştirilen 51 kişinin ölümü, 49 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan silahlı saldırının yıl dönümünde açıklamalarda bulundu. Başbakan Ardern “51 şehidimizi her daim hatırlayacağız” dedi.

DÜNYA 15.03.2022, 15:07 16.03.2022, 09:00
Yeni Zelanda Başbakanı Ardern: 51 şehidimizi her daim hatırlayacağız

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern üç yıl önce Nur ve Linwood camilerinde gerçekleştirilen ve 51 kişinin yaşamını yitirdiği 49 kişinin de yaralandığı silahlı terör saldırılarının yıldönümünde açıklamalarda bulundu. Başbakanlık tarafından yapılan resmi açıklamada 15 Mart’ta gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucunda şehit olan 51 vatandaşımızı her zaman minnetle anacağız denildi. Ardern ayrıca saldırıdan yalnızca 10 gün sonra Yeni Zelanda’nın daha güvenli bir yer olması için Kraliyet Soruşturma Komisyonu’nun kurulduğunu vurgulayarak “Şehitlerin anılarının onurlandırılmasının en iyi yolunun ülkede yaşayan vatandaşların huzur ve güven içinde yaşayabildiği bir ortam oluşturmaktır” dedi. Komisyonun değerlendirmeleri sonucunda Etnik Topluluklar Bakanlığı kurulmuş, İnsan Hakları Komisyonu’nun kapasitesi artırılmış ve silah ruhsatı verilmesine dair de yeni düzenlemeler gelmişti.

Yapılan açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi:

Müslüman vatandaşlarımız her daim diyalog kurmaya açık olmuşlardır. Bu yaşanan durumdan bir ders çıkarmak adına daha kapsayıcı ve daha güvenli bir toplum inşa etmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Herkes İslamafobi ile yeterince mücadele etmek için elinden geleni yapmalı. Müslüman insanların bu yükü tek başlarına üstlenmelerine müsaade etmemeliyiz. Bütün vatandaşlarımızın bu konuda yapacak bir şeyi olmalı. Tüm vatandaşlarımızda daha önce yaptıkları gibi 15 Mart’tan sonra da bu konuda verdikleri destekleri devam ettirmelerini istiyoruz.

Barış yolu hedefi tamamlandı

Öte yandan camilere düzenlenen silahlı saldırıda yaralanarak kurtulan 47 yaşındaki Temel Ataçoucuğu silahlı saldırıyı gerçekleştiren teröristin Dunedin kentinde kiraladığı evden saldırının gerçekleştiği yere kadar olan mesafeyi barış yoluna çevirmek adına yaptığı yürüyüşü tamamlandı. Ataçocuğu 360 kilometrelik yürüyüşün ardından hedefine ulaşmış oldu.

Ne olmuştu?

Yeni Zelanda’da Christchurch kentinde yer alan Linwood ve Nur camilerinde 15 Mart 2019 tarihinde Cuma namazı sırasında Avustralyalı terörist Brenton Tarrant tarafından gerçekleştirilen kan donduran saldırıda aralarında Türk vatandaşı olan Zekeriya Tuyan ile birlikte toplam 51 kişi hayatını kaybetmişti. Olay anında 49 kişi de yaralanmıştı.

Yorumlar (0)