Çocukları ekranlardan ayrılmayan ebeveynler dikkat!

ESOGÜ Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Damla Eyüpoğlu, çocukların ekranı zor duygularını ve sosyal yalnızlığını kontrol etmek maksadıyla kullanabileceği yönünde ebeveynlere uyarılar yaparak dikkatli olmalarını tavsiye etti.

SAĞLIK 15.03.2022, 15:17
Çocukları ekranlardan ayrılmayan ebeveynler dikkat!

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Damla Eyüpoğlu, yapmış olduğu yazılı paylaşımda, çocuklarda görülen kaygı bozukluğunun henüz bütünen olgunlaşmamış mekanizmalara sahip olduklarından dolayı kimi zaman farklı şekillerde gösterebildiğini kaydetti.

Ebeveynlerin çocuklarının farklı davranışlarının olup olmadığına, okul hayatlarının ne şekilde olduğuna, akranlarıyla olan ilişkilerini yakın bir şekilde incelemesi gerektiğini kaydeden Eyüpoğlu, çocuklardaki kaygı bozukluğunun dile getirilmediği zaman çok gerilebildiklerini , tahammüllerinin azaldığını ve işlevselliklerinin bozulabildiğini söyledi.

Çocuklarınızı kaygıları ekranların ardında yatabilir

Doç. Dr. Damla Eyüpoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çocuklar kimi zaman çok kaygılandıkları zaman, telefon, tablet, bilgisayar gibi ekranlara yönelebiliyorlar. Daha fazla kontrolün kendilerinde olduğu materyalleri kullanabiliyorlar. Ekranın gençlerin ve çocukların yaşamında büyük bir işlevi bulunuyor. Kaygıdan kaçınmak konusunda yardımcı olabilir. Eğer bir çocukta çok fazla sosyal kaygı bozukluğu varsa, arkadaşlarınca kabul görmeyeceğini düşünüyorsa, gençlerin arasnıda yeteri kadar ilgi ve sevgi görmediğini düşünüyorsa veya zorbalığa maruz kalıyorsa, ekranı zor duygularını veya bu sosyal yalnızlığını kontrol etmek maksadıyla kullanabiliyor. Fakat bir zaman sonra ekran düşkünlüğe sebep olabiliyor. Ekrandan ayrılamayan çocuk sosyalleşemiyor ve sosyalleşemedikçe de sosyal kaygısı var ise çözümden uzaklaşıyor veyahut diğer kaygıları sümenaltı edilmiş oluyor ancak o kaygıları aslında orada, kenarda duruyor.

Doç. Dr. Eyüpoğlu, sorunla karşılaşan ailelerin profesyonel düzeyde yardım almalarını tavsiye etti.

Yorumlar (0)