Liseli öğrencilerden suda arama kurtarma cihazı 

Bursa’da lise öğrencileri, aynı anda hem su altında hem de su üstünde arama yapabilen cihaz geliştirdi. Bu cihaz sayesinde su içinde kaybolma durumunda daha hızlı ve etkili arama kurtarma gerçekleştirilebilecek.

BİLİM-TEKNOLOJİ 15.03.2022, 15:34
Liseli öğrencilerden suda arama kurtarma cihazı 

Bursa Uludağ Üniversitesi’nde teknoloji yarışması düzenlendi. “Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bursa Bölge Yarışması” adı altında düzenlenen yarışmaya Bursa ve çevre illerden pek çok lise öğrencisi katıldı. Öğrenciler geliştirdikleri projelerin tanıtımlarını bu yarışmada yaparken en dikkat çeken proje ise Kütahyalı lise öğrencilerinden geldi.



Su altı ve üstünde aynı anda arama yapabilen cihaz geliştirdiler

Kütahya Necmettin Erbakan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Bilişim Teknolojileri bölümü öğrencileri İbrahim Tunahan Erdoğmuş ile Hüseyin Öztürk, su üstünde ve su altında aynı anda arama faaliyeti yürütebilen bir cihaz geliştirdi. Güneş enerjisiyle çalışan cihaz, 250 metre uzaklığa kadar kumanda ile kontrol edilebilirken hem su üstünden hem de su altından aynı anda görüntü alıp bunu kumanda ekranına yansıtabiliyor. 



Suda kaybolmalara karşı en etkili cihaz olarak tarihe kazınacak

Seri üretime geçirilip kullanılması halinde suda kaybolma durumlarında en etkili cihaz olarak tarihe kazınacak olan cihazlardan olan bu araç, kayıp insan, hayvan ve eşyaları bulmak konusunda büyük başarılar kaydedecek. İki başarılı öğrencinin 3 ay boyunca gerçekleştirdiği çalışma sonucunda ortaya çıkabilen cihaz öğrenciler tarafından geliştirilecek. Ayrıca bu cihazın patentinin alınması ve sonrasında seri üretime geçmesi bekleniyor.



Yorumlar (0)