Fiyat değişikliği ile başa çıkamayan işletmeler çareyi QR kodlu menülerde buldu

Son dönemde fiyatlar sürekli olarak değişiyor. Kafe ve restoranlar da değişen fiyatlar nedeniyle sürekli olarak menü basmak zorunda kalıyorlar ancak menü bastırmak da oldukça maliyetli olmaya başladı. İşletmeler çareyi QR kodlu menü bastırmakta buldu.

EKONOMİ 15.03.2022, 15:49
Fiyat değişikliği ile başa çıkamayan işletmeler çareyi QR kodlu menülerde buldu

Son dönemde artan fiyatlar işletmeleri de zorlar durumda oldu. Özellikle kafe ve restoranlarda işletmeler değişen fiyatlar nedeniyle sürekli olarak menü basmak durumunda kalıyorlar. Bu nedenle işletmeler bu maliyetten kurtulmanın yollarını arıyorlar. İşletmelerin en çok tercih ettiği yollardan biri de menüleri QR ile dağıtmak. QR kodları telefon kameraları ile taranabiliyor. Daha sonra müşteriler QR kodla ilişkilendirilen bir menüye yönlendiriliyorlar. Böylelikle işletmeler menü maliyetlerinden kurtulmuş oluyor. QR kodu kullanan işletme sahipleri bu sistemden oldukça memnun olduklarını dile getiriyorlar.

Hem daha kolay hem daha hijyenik

Eskişehir’de kendi kafesini işleyen Mehmet Tiftik son dönemde sık sık menü değiştirdiklerini ve artan matbaa maliyetleri nedeniyle oldukça zorlandıklarını dile getirdi. Tiftik şu açıklamalarda bulundu:

Şu anda 4 adet menü bastırmak istediğinizde 4 bin lira ödemek zorundasınız. Bunun içinde tasarım için ödeyeceğiniz fiyat bile yok. En son matbaaya gittiğimde fiyatlar bu şekildeydi ben de menü bastırmak yerine QR kod kullanmayı tercih ettim. Böylelikle QR kodu menülere geçmiş olduk. Şu anda hem menü maliyetlerimizden kurtulduk hem de pandemi nedeniyle daha hijyenik bir ortam oluşmasını sağladık. Bu şekilde fiyatlarımızı güncel tutmaya çalışıyoruz. İnsanlar da bu sistemden oldukça memnun kaldılar. Kağıt fiyatları oldukça yükseldi, bizim açımızdan da iyi oldu.

Bir menü bastırmak personel maliyetiyle eşdeğer

Bir başka kafe sahibi Deniz Eroğlu da şu açıklamalarda bulundu:

Daha önce çalıştığım yerlerde basılı menüler vardı ama biz burada en başından beri QR kodlu menüler kullanıyoruz. Ben ticaret işiyle de uğraştığım için menü bastırılmasını istemedim. Bir menü bastırmak istediğiniz zaman tasarım fiyatı ve basım fiyatıyla beraber neredeyse aylık bir personel fiyatına geliyor. Bir personel daha çalıştırmış gibi oluyorum.

“Tatlı menülerine fiyat yazamıyoruz”

Tatlı menülerine fiyat koyarken büyük zorluk yaşıyoruz. Çünkü bunlar toplu olarak aldığımız malzemeler değil. 6 liradan aldığımız sür birden 8 lira oradan da 9 liraya çıkıyor. Biz de mecburen fiyatları artırıyoruz. Bazı işletmeler kara tahta üzerine yazıyor. Ancak bunlar artık kullanılmıyor. O zaman A4 kağıdına da yazabiliriz. Müşteri kendisini bu şekilde değerli hissetmiyor ve aldığı ürünün görselini görmek istiyor. Misafirlerimiz burayı ziyaret ettiklerinde direkt olarak QR kodu okutarak menüye erişebiliyorlar. Bu konuda bir alışkanlık da var.

Yorumlar (0)