Yedi milyondan fazla çocuk özgürlüğünden mahrum

Birleşmiş Milletler'in (BM) dünya genelinde yaptığı bir araştırmada, dünya çapında 7 milyondan fazla çocuğun özgürlükten mahrum olduğunu açıkladı. Bu rapora göre ise gözaltında bulunan çocukların sayısının en yüksek olduğu ülke ise ABD.

DÜNYA 19.11.2019, 10:41
Yedi milyondan fazla çocuk özgürlüğünden mahrum

Birleşmiş Milletler (BM) Özgürlüklerinden Mahrum Bırakılan Çocuklar Üzerine Küresel Araştırma'ya göre her sene cezaevlerinde, gözaltında, göçmenlerin tutulduğu gözaltı merkezlerinde ve sosyal yardım kurumlarında bulunan milyonlarca çocuk özgürlüklerinden mahrum ediliyor.

Araştırmaya göre, her yıl en az 410 bin çocuk mahkeme öncesi gözaltı sürecini cezaevlerinde geçirirken 1 milyon çocuk da gözaltında tutuluyor. Yetimhane gibi sosyal yardım kurumlarında tutulan çocukların sayısı ise 5 milyon 400 bini buluyor. Araştırmaya göre, 80 ülkenin toplam 330 bin göçmen çocuğu göç merkezlerinde gözaltında tuttuğu da belirtiliyor.

Göçmen çocuklarına gözaltı en fazla ABD'de

Araştırmayı yöneten Manfred Nowak, Cenevre'de pazartesi günü yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri'nde 100 binden fazla çocuğun göç merkezlerinde tutulduğunu ve ABD'nin göç merkezlerinde tutulan göçmen çocukların sayısının en yüksek olduğu ülke konumunda bulunduğunu ifade etti.

Donald Trump yönetiminin küçük çocukları ABD-Meksika sınırında ailelerinden ayırmasının kesinlikle Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini belirten akademisyen Manfred Nowak, bunun hem anne babalar hem de çocuklar açısından insanlık dışı bir uygulama olduğunu söyledi.

Genel olarak her 100 bin çocuktan ortalama 60'ının özgürlüğünden mahrum bırakıldığı Amerika Birleşik Devletleri'ni sırasıyla Bolivya, Botsvana ve Sri Lanka takip ediyor.

Araştırma, bunların dışında büyük bölümünün Fransız vatandaşlarının oluşturduğu en az 29 bin çocuğun Suriye'nin kuzeyinde ve Irak'ta genellikle DAEŞ ile bağlantılı olması nedeniyle kamplarda tutulduğu da ortaya çıkardı.

Nowak, çocuk askerlerin oluşturduğu bu çocukların aslında fail değil birer kurban olduklarını belirterek, bu çocukların rehabilite edilerek tekrardan topluma uyum süreçlerinin gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Son zamanlarda konuyla alakalı bazı ilerlemeler olsa da, çocukların özgürlüklerini ellerinden alan yerlerde ve reşit olmayan göçmenlerin gözaltında tutulması uygulamasına son verilmesi gerektiği belirtildi. Raporda gözaltındaki çocuklar arasında psikolojik bozuklukların görülme oranının 10 kat daha fazla olduğu ve özgürlüklerinden mahrum edilen çocukların diğer yaşıtlarına oranla daha erken öldüğü kaydedildi.

Yorumlar (0)