Venezuela'dan ABD'ye güçlü kınama!

Venezuela hükümeti, İranlı General Kasım Süleymani'nin ABD saldırısında öldürülmesi sebebiyle "İran ve Irak halklarına" başsağlığı dileğinde bulundu.

DÜNYA 04.01.2020, 06:57
Venezuela'dan ABD'ye güçlü kınama!

İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) saldırısında öldürülmesine ilişkin Venezuela Dışişleri Bakanlığından yazılı açıklama yapıldı.

Saldırı güçlü şekilde kınandı

Olayın bölgedeki tansiyonun yükselttiğine vurgu yapılan açıklamada, uluslararası hukukta yeri olmadığı savunulan saldırının Venezuela hükümeti tarafından güçlü şekilde kınandığı belirtildi.

Açıklamada "uluslararası hukuka saygı duyulması çağrısı" yapılarak, tarafların "Ortadoğu’daki barışın korunmasına" katkı sağlaması istendi.

Açıklamada, "Bolivarcı Venezuela hükümeti, ölümlerden dolayı İran İslam Cumhuriyeti ve Irak Cumhuriyeti halklarına başsağlığı dileklerini iletiyor." denildi.

General Kasım Süleymani'nin öldürülmesi

Pentagon (Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı), İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in, Bağdat Havalimanı'na düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü açıklamış, saldırı emrinin ise bizzat ABD Başkanı Donald Trump tarafından verildiği bilgisi paylaşılmıştı.

İran dinî lideri Ayetullah Ali Hamaney ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, saldırının intikamını alacaklarını belirtmişti.

Suriye iç savaşında oynadığı rolle tartışma konusu olan İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani, Afganistan, Pakistan ve İran'dan çok sayıda yabancı terörist savaşçıyı Suriye'ye getirerek, Beşşar Esed rejimi saflarında savaştırmıştı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani, Lübnan merkezli Hizbullah örgütünün de iç savaşa katılmasında pay sahibiydi. Rejim güçleri safında örgütlediği on binlerce silahlı unsurla, iç savaşta rejime destek olan General Kasım Süleymani, sivillere yönelik işlenen bazı katliamlar konusunda muhalifler tarafından sorumlu tutuluyordu.

Diğer yandan General Kasım Süleymani, DEAŞ terör örgütü ile gerçek anlamda en etkin mücadele eden isimlerden biri olarak öne çıkıyordu.

Yorumlar (0)