UNESCO'ya 53 yıl sonra Türk başkan

UNESCO huzurundaki Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Cengizer'in UNESCO Genel Konferansı Başkanlığı resmen onaylandı.

DÜNYA 12.11.2019, 17:54 12.11.2019, 17:59
UNESCO'ya 53 yıl sonra Türk başkan

Fransa'nın başkenti Paris'te başlayan Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) 40. Genel Konferansı'nda Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Altay Cengizer'in 40. UNESCO Genel Konferansı Başkanlığı onaylandı.

Büyükelçi Ahmet Altay Cengizer, 2 yıl süresince başkanlığı yürütecek.

Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Cengizer, 40. Genel Konferansı Başkanı olmasının kendisini gururlandırdığını ifade etti. Ayrıca, burada yaptığı konuşmada sorumluluğunun büyük olduğunun farkında olan Cengizer, UNESCO'nun karşılaştığı mali sıkıntılar olmasına rağmen çalışmalarının iyi gittiğini vurguladı.

İklim değişikliği konusunda da çalışmaların yürütülmesi gerektiğini de belirten Cengizer, yüksek öğrenim alanında yapılması planlanan çalışmaların da önemini vurguladı.

Cengizer, UNESCO'nun insanlığa karşı tehdit unsuru içeren unsurlarla mücadelenin gerektiğinin altını çizerek, kurumun çalışmalarında ise Afrika kıtasına önceliğinin devam etmesi gerekliliğini ortaya koydu.

UNESCO Genel Konferansı Başkanlığına 53 yıl sonra bir Türk büyükelçi seçildi ve Cengizer UNESCO Yürütme Kurulunda yapılan oylamada İspanyol rakibi karşısında galip geldi.

Türkiye iki yıl önce kurula katıldı

UNESCO'nun Kasım 2017 tarihinde düzenlediği 39. Genel Konferansı'nda yapılan seçimde Türkiye, UNESCO'ya üye olan 134 ülkenin oyuyla seçilerek 2017-2021 senelerinde Yürütme Kurulunda olmaya hak kazanmıştı.

Yürütme Kurulu, 58 üye ülkeden meydana geliyor ve dört yıllığına seçilen ve yılda iki kez toplanan kurulda UNESCO'ya yönelik karar alma süreçleriyle ilgili görüşmeler yapılıyor.

UNESCO Genel Konferansı'nda ise UNESCO'nun genel politikası ve gelecek iki yılın programı ve bütçesi ortaya konuyor.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran: Türk diplomasisi için tarihi gün

Yavuz Selim Kıran, Türkiye'nin UNESCO'ya kuruluşundan beri en aktif katkı sağlayan ülkelerin başında geldiğini ifade etti ve bu katkıları kurum içerisinde aldığı aktif rollerle taçlandırdığının altını çizdi.

Ayrıca Kıran, Genel Konferansın başkanlığını en son 53 yıl önce bir Türk siyasetçinin yürüttüğünü anımsatarak "Bugün 53 senelik aradan sonra Türk diplomasisi için son derece önemli ve tarihi bir an yaşamanın heyecanı içerisindeyiz." ifadesini kullandı.

Cengizer'in Türkiye'nin katkılarını UNESCO içerisinde vurgulayacağını belirten Kıran, "UNESCO Genel Konferansı Başkanlığı kurumun en üst karar alma organıdır. En üst karar alma organında bir Türk büyükelçinin varlığı Türkiye'nin diplomatik başarısının bir özeti ve sonucudur." şeklinde açıklama yaptı.
 

Yorumlar (0)