Kırşehir, UNESCO Müzik Şehirleri ağında

Kırşehir Belediyesi tarafından yapılan, UNESCO Müzik Şehirleri ağı adaylık başvurusu olumlu sonuçlandı. Sonucun ardından şehirde adeta şenlik havası oluştu.

YAŞAM 31.10.2019, 17:31

Kırşehir'in UNESCO Müzik Şehirleri ağında kesin listeye girmesinin ardından Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, başarıyla sürdürülen çalışmalar sonucu adaylığın kabul gördüğünü ve Kırşehir’i onurlandırdığını ifade etti.

İzmir’de geçirdiği rahatsızlık sonucu aramızdan ayrılan "Bozkırın Tezenesi" merhum Neşet Ertaş’ın amcasının oğlu Birol Ertaş, UNESCO Müzik Şehirleri ağı adaylık başvurusunun olumlu sonuçlanmasının ardından yaptığı açıklamada, Neşet Ertaş’ın bu başarıda etkisinin ve katkısının çok olduğunu söyledi.

"Keşke Neşet Ertaş ve babası Muharrem Ertaş da bu günleri görseydi"

Ertaş’ın Bağbaşı Mahallesi'nde bulunan kabrine giderek dua eden Birol Ertaş, “Kırşehir’in UNESCO müzik ağına girmesi konusunda çok büyük mutluluk duyduk. Onun sağlığında bu UNESCO Müzik Şehirleri ağına girilmesini çok isterdim. Bu günleri Neşet Ertaş’la birlikte babası Muharrem Ertaş’ın da görmesini çok isterdim. Kırşehir Belediyesine, verdiği destekler için teşekkür ederim. Bizler bu kültürün içinde yetiştik. Bizden sonraki kuşakların da bu kültürle yetişmesi için çalışıyoruz. UNESCO ile ilgili bu gelişmenin bizden sonraki nesillere daha faydalı olacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Neşet Ertaş’ın akrabalarından ve abdal geleneğinin temsilcilerinden biri olan Dursun Uçar ise konuyla ilgili düşüncelerini şöyle aktardı:

“Muharrem Ertaş, Hacı Taşan, Çekiç Ali, Şemsi Yastımanlarla birlikte Neşet Ertaş son nesil olarak bu kültürün içinde yer aldı. Bu kültürü gelecek nesillere aktarmak bizim görevimiz. Evvelden gelen geleneğimiz saz çalıp türkü okumak. Kırşehir ile birlikte türkülerimiz halka hitap ediyor. Düğün ve şenliklerimizde de hep bu türküler var.” 

Kent Konseyi de destek veriyor

UNESCO Müzik Şehirleri ağına dâhil olunması konusunda belediyenin paydaşlarından olan Kırşehir Kent Konseyi de kültür aktarımı adına yapılan çalışmalara destek verdiğini duyurdu.

Kırşehir Kent Konseyi Genel Sekreteri Tolga Akpınar, yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz haziran ayı sonunda Kırşehir’in UNESCO Müzik Şehri olması için başvuruda bulunmuştuk. Başvuru Kırşehir Belediyesi tarafından yapılmıştı. Biz de Kent Konseyi olarak Ahiler Kalkınma Ajansı, Kırşehir Valiliği ve diğer paydaşlarla birlikte destek verdik. Başvuru UNESCO'nun Paris’te gerçekleşen toplantısında kabul edildi. Kent Konseyi olarak bundan sonra da Kırşehir Belediyesine destek vereceğiz. Bu gelişmenin en önemli özelliği ülkemizden ilk başvuru olması ve Türkiye’den müzik şehirleri ağına kabul edilen de ilk şehir olma özelliğini taşıyor olması.” şeklinde konuştu.

Proje başvuru formuna göre Kırşehir’in tarihsel olarak müzikle iç içe olduğunun, abdallık ve bozlak geleneğinin şehirde bıraktığı izlerin, yerel ve ulusal müzik ustalarının vurgulandığı başvuru 30 Haziran 2019 tarihinde UNESCO’nun Paris’te bulunan ilgili birimlerine gönderilmişti.

Yorumlar (0)