Uğur Şahin: “BioNTech aşısı, çift mutant Hindistan virüsüne karşı etkili"

BioNTech CEO’su Uğur Şahin, BioNTech/Pfizer aşısının Hindistan varyantına karşı etkinliğinin hala test aşamasında olduğunu fakat etkili olacağından emin olduklarını belirtti.  

DÜNYA 28.04.2021, 15:27 29.04.2021, 10:17
Uğur Şahin: “BioNTech aşısı, çift mutant Hindistan virüsüne karşı etkili"

Covid-19 salgınına karşı onaylanmış ilk aşının geliştiricilerinden olan Uğur Şahin, aşı ve Hindistan mutasyonu hakkında açıklamalarda bulundu.

Şahin, “Pfizer/BioNTech aşısının mutant virüslere karşı test aşamaları sürüyor. Hindistan varyantından önce ortaya çıkan varyantlarda aşının etkili olduğunu gördük. Bu sebeple Hindistan mutasyonuna karşı da etkili olacağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü, Hindistan varyantının ilk çıktığı dönemde, varyantın ilk olarak Hindistan topraklarında görüldüğünü ve “B.1.617” numaralı bu varyantın en az 17 ülkede eş zamanlı olarak ortaya çıktığını, 1200 civarında ise sekansı olduğunu belirtmişti.” DSÖ’nün bu açıklaması Uğur Şahin’e sorulduğunda, Şahin, “Aşı, akıllı olacak şekilde geliştirildi. Bundan önceki mutasyonlara karşı etkiliydi. Korkulacak bir durum yok.” şeklinde cevap verdi.



Ağustos ayında bağışıklık kazanılacak

Uğur Şahin, Avrupa’nın virüsle mücadelede başarılı olduğunu ve Avrupa ülkelerinin temmuz, en geç ağustos ayında “sürü bağışıklığını kazanacağını” vurguladı.

Hindistan hem kendi kabusu yaşıyor hem dünyaya yaşatıyor

Hindistan’da son dönemlerde hızla artan Covid-19 vakaları ve ölümleri, yalnız ülkenin değil dünyanın rekorunu kırıyor. Sağlık sisteminin çöktüğünü defalarca söyleyen Hindistan Sağlık Bakanlığı, oksijen tüpleri ve hastane yataklarının artık tükendiğini vurguluyor.

Ülkenin kalabalık nüfusu, sosyal mesafe ve hijyen koşullarına uyulmaması üzerine bir de “çift varyant Hindistan mutasyonunun” ortaya çıkması, rekor üstüne rekor kırılmasında etkili oluyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün “dikkat gerektiren varyant” olarak nitelendirdiği çift mutant sebebiyle son 24 saatte ülke, 360 bin 960 yeni vaka ve 3 bin 293 yeni ölüm bildirdi.  

Yorumlar (0)