Türkiye'ye F-16 satışı: ABD'den yeni adım

Biden yönetiminin, ülkemize F-16 parçaları ile bahse konu uçaklarda kullanılacak olan bazı radar ve füze sistemlerinin satışı hususunda Kongre'ye ön bilgilendirmede bulunduğu bildirildi.

DÜNYA 11.05.2022, 20:00
Türkiye'ye F-16 satışı: ABD'den yeni adım

ABD medyası tarafından, konuya yakın ABD'li yetkililere dayandırılan habere göre, Ukrayna-Rusya arasındaki savaşta oynadığı rolün akabinde ABD yönetimi, ülkemize F-16 savaş uçağı satışının da önünü açabilecek olan yeni silah satışları hususunda çalışmalarını artırdı.

Bu doğrultuda, Biden yönetimi, Temsilciler Meclisi ve Senato liderlerine geçtiğimiz ay ilettiği gayriresmi bildirimde, ülkemize bazı F-16 parçaları ile söz konusu savaş uçaklarında kullanılacak radar ve füze sistemleri satılması hususunda hazırladığı taslağı Kongre'ye sundu. Kongre liderlerinin bahse konu satışı kabul etmeleri durumunda ilerleyen dönemde resmi satış bildiriminin Kongre'ye iletilmesi bekleniyor.

Yetkililer, ABD yönetiminin bu adımında ülkemizin Ukrayna ile Rusya arasındaki görüşmelerde öncü olması ve Ukrayna ordusuna SİHA desteğinde bulunmasının etkili olduğuna işaret etti.

"F-16 savaş uçağı satışının da önünü açabilir"

Öte yandan, yetkililere göre, bu silah satışının Kongre'den geçmesi, ülkemize 40 tane F-16 savaş uçağı satışına dair kamuoyunun gündeminde bulunan diğer bir silah satışının da Kongre'de önünü açabileceğinin altı çizildi.

Bahse konu pakette AIM-120 Amraam ve AIM-9 Sidewinder füzelerine ek olarak radar ve diğer gelişmiş mühimmatların bulunduğunu vurgulayan bir yetkili, paketin yaklaşık olarak 400 milyon dolar (6,1 milyar lira) değerinde olduğunu ifade etti. 

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından gazetecilere yapılan açıklamada ise teklif resmiyet kazanıncaya dek bu hususta bir yorum yapamayacakları kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Kongre'ye geçtiğimiz mart ayında gönderilen mektupta, 'Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satılmasının ülkemizin ulusal menfaatlerine uygun olduğu' yorumunda bulunulmuştu. 

Yorumlar (0)