Trump'ın azli davasında bir adım daha bitti!

ABD Senatosu, Başkan Trump'ın azil yargılamasında soru-yanıt aşamasını tamamladı. Sıra, yeni tanıkların çağrılıp çağrılmayacağının oylamasına geldi.

DÜNYA 31.01.2020, 09:44
Trump'ın azli davasında bir adım daha bitti!

ABD Senatosu, Temsilciler Meclisi'nde başlatılan Başkan Donald Trump hakkındaki azil yargılamasında soru-yanıt aşamasını tamamladı. Bu aşamada senatörler, iddia makamı olan ve savcı görevi gören Demokrat Partili Temsilciler Meclisi üyelerine ve Trump'ın avukatlarına çeşitli sorular yönelterek sorularına cevap aradı.

Cumhuriyetçiler, Bolton ismine karşı çıkıyor

Toplam 16 saatlik soru-yanıt kısmına, eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın çıkaracağı kitaptaki Ukrayna kısmı hakkındaki tartışmalar damga vurgu. Demokrat Partili savcılar ve senatörler, Bolton'ın Senato'ya tanık olarak gelmesi için büyük çaba verirken Cumhuriyetçi Partili senatörler ve Trump'ın avukatları, Bolton'ın "güvenilmez biri" olduğunu öne sürdü.


Trump'ın eski danışmanı Bolton

ABD Başkanı'nı savunan avukatlar, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı'nın Ukrayna konusuna hakim olmadığı ve yaşanan olaylarla ilgili herhangi bir iddiası varsa da bu iddiaları açıklamak için kitabını çıkarmayı beklemesinin büyük şüphe uyandırdığını söyledi. Cumhuriyetçi Senatörler ise Bolton'un çağrılmasına karşılık Biden'ın oğlu Hunter Biden'ın çağrılması teklifinde bulundu ancak Demokratlar bu teklifi geri çevirdi.

Bolton'ın kitabında ne yazıyor?

New York Times gazetesinin haberine göre John Bolton'ın kitabında Trump'ın, Demokrat Partili ve ABD Başkanlığı seçimleri için aday adayı olan eski Başkan Yardımcısı Joe Biden ve oğluna yönelik bir soruşturma açılması için Ukrayna Cumhurbaşkan Volodimir Zelensky'e baskı uyguladığına dair kanıt bulunuyor. İddialara göre Trump, Joe biden ve oğlu Hunter Biden'a yönelik bir soruşturma açılması için Ukrayna'ya verilecek 400 milyon dolarlık yardımı kesme tehdidinde bulundu, ancak Trump iddiaları kesin dille reddediyor.

Cumhuriyetçilerin "evet" oyu vermesi gerekiyor

Senato, Cuma günü yerel saatle 13.00'te yeniden bir araya gelerek iki tarafın da 2'şer saatlik bir kapanış sunumu yapmasını isteyecek. 4 saatlik oturumdan sonra Senato'da yeni tanık çağrılıp çağrılmaması oylanacak. 100 senatörün bulunduğu kamarada salt çoğunluk olan 51 sayısı bulunmazsa, yeni tanık çağrılmaması yönünde karar alınacak. Senato'ya yeni tanıkların çağrılması için Cumhuriyetçi Partili senatörlerin Demokrat Partilil senatörlerle birlikte "evet" oyu vermesi gerekecek.

Demokrat Partili vekillerle aynı çizgide oy kullanacağı tahmin edilen Cumhuriyetçi Senatör Lamar Alexander, yaptığı açıklamada "hayır" oyu kullanacağını belirtti. Taraf değiştirmesi en muhtemel senatörün de kullanacağı oyu açıklamasıyla birlikte Demokratların yeterli oy sayısını bulma ihtimali gittikçe düştü. Böylelikle Cuma gününün geç saatlerinde veya Cumartesi günü, ABD Başkanı Trump'a yönelik Temsilciler Meclisi'nin azil maddelerinin oylanması bekleniyor.

Parti çizgilerine oldukça uygun yapılan oylamalara göre ABD Başkanı, hakkındaki azil yargılamasından aklanarak çıkacak.

Trump'ın azlinde ne olmuştu?

ABD Başkanı hakkındaki azil süreci, Ukranya Cumhurbaşkanı'yla 25 Temmuz'da yaptığı telefon görüşmesinin detaylarının bir muhbir tarafından çeşitli yerlere ihbar edilmesi üzerine başlatılmıştı. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 24 Eylül'de Trump için "ABD'nin ulusal güvenliğine zarar verdiği" ve "Başkanlık yeminine ihanet ettiği" gerekçeleriyle azil soruşturması başlatıldığını duyurmuştu.


Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi

Beyaz Saray, iki lider arasındaki görüşmenin dökümünü 25 Eylül'de yayınlamıştı ancak Temsilciler Meclisi, yapılan ifade oturumlarının ardından 18 Aralık'ta Trump için "görevini kötüye kullanmak" ve "Kongre'nin işleyişini engellemek" suçlarından dolayı azil kararı vermişti.

Yorumlar (0)