Trump "heykeller" için imza attı

ABD Başkanı Donald Trump, "heykelleri koruma" kararnamesine imza attı.

DÜNYA 27.06.2020, 10:23
Trump "heykeller" için imza attı

Amerikalı siyahi George Floyd'un ırkçı beyaz polis şiddeti altında hayatını kaybetmesinin ardından başlayan gösterilerde, bazı tarihi anıt ve heykellerin yıkılmasına öfkelenen ABD Başkanı Donald Trump, "10 yıl hapis cezası" ile tehdit ettiği heykelleri yıkanlara karşı "heykelleri koruma" kararnamesini imzaladı.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, ABD'deki tarihî anıt ve heykellerin korunmasını öngören başkanlık kararnamesine imza attığını sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı açıklamada, Amerikan anıtlarını ve heykellerini korumak ve son dönemde yaşanan şiddet içeren suçlarla mücadele etmek için çok güçlü bir kararnameye imza atma imtiyazına eriştiğini belirterek, Amerika Birleşik Devletleri'ne karşı heykel yıkma gibi yasa dışı eylemlere kalkışanları uzun hapis cezalarının beklediğini bildirdi.

Diğer taraftan ABD Başkanı Donald Trump, New Jersey'de şahsına ait tatil yerleşkesinde hafta sonunu geçirmekten vazgeçtiğini de ifade ederek, Washington'da kalıp kanun ve nizamın uygulandığını görmek istediğini bildirdi.

Neler olmuştu?

25 Mayıs'ta Minneapolis şehrinde siyahi insan George Floyd, beyaz ırkçı polisler tarafından gözaltı sırasında boğularak öldürülmüş, bu vahşetin ardından ABD genelinde yaklaşık 2 hafta süren geniş katılımlı gösteriler gerçekleştirilmişti.

Bu gösteriler sırasında ve sonrasında Amerika'nın farklı yerlerindeki kölelik yanlısı ve ırkçı olan tarihî şahsiyetlere ait heykeller, göstericiler tarafından hedef alınmış, kimileri yakılmış, kimileri boyanmış, kimileri de yıkılmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, gösterilerde saldırıya uğrayan heykellerin çoğu saldırgan tarafından tanınmadığını ileri sürmüş ve ABD’deki tarihi anıt ve heykellere zarar vermeye çalışanlara karşı ağır cezalar uygulanacağı tehdidinde bulunmuştu.

Heykel düşmanlığı yapanlara karşı sert yaptırımlar uygulama sözünü veren Trump, imzaladığı "heykelleri koruma" kararnamesi ile sözünü yerine getirmiş oldu.

Yorumlar (0)