Trump haklı çıktı! Heykelleri tanımıyorlar...

"Göstericiler, saldırdıkları heykellerdeki tarihî şahsiyetlerin kim olduğunu bile bilmiyor" diyen ABD Başkanı Donald Trump haklı çıktı.

DÜNYA 06.07.2020, 12:56
Trump haklı çıktı! Heykelleri tanımıyorlar...

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, gösterilerde saldırıya uğrayan heykellerin çoğu saldırgan tarafından tanınmadığını ileri sürmüş ve ABD’deki tarihi anıt ve heykellere zarar vermeye çalışanlara karşı ağır cezalar uygulanacağı tehdidinde bulunmuştu.

Donald Trump bu tehdidin ardından "heykelleri koruma kararnamesine" imza atmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, göstericilerden çoğunun zengin çocuğu olduğu ve saldırdıkları heykellerin kime ait olduğunu bile bilmedikleri iddiası, dün doğru çıktı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin 19. yüzyılda köleliğin kaldırılması için ömrünü adayan ve köleliğin kaldırılması gerektiğini savunan siyahi fikir önderi Frederick Douglass'ın New York eyaletinin Rochester kentindeki heykeli parçalandı.

Yerel polis, siyahi fikir önderi Frederick Douglass'ın Maplewood Parkı'nda bulunan heykelinin, kimliği belirsiz kişiler tarafından kaidesinden sökülüp sürüklendiğini ve 150 metre ilerdeki Genesee Nehri kıyısına atıldığını açıkladı.

Heykelin zarar gördüğünü belirten polis yetkilileri, bütünlüğü bozulduğu için heykelin kullanılamaz durumda olduğunu bildirdi.

Köleliğin kaldırılması için mücadele eden siyahi fikir önderi Frederick Douglass'ın heykelinin Maplewood Parkı'na konulmasını sağlayan kampanyanın öncüsü aktivist Carvin Eison, büyük hayal kırıklığına uğradıklarını ve büyük üzüntü duyduklarını söyledi.

Aktivist Carvin Eison, tamir edilmesi mümkün olmayacak şekilde tahrip edilen Frederick Douglass heykelinin yerine yenisini yaptırıp koyacaklarını bildirdi.

Frederick Douglass kimdir?

Frederick Douglass; beyaz bir adamla, siyahi kölesi bir kadından dünyaya geldi.

20 yaşındayken çalıştığı çiftlikten kaçtıktan sonra kölelik karşıtı mücadeleye hayatını adayan Frederick Douglass; Rochester kentinde "Northern Star" gazetesini çıkardı ve katıldığı konferanslarda ve yaptığı tüm konuşmalarda köleliğin kesinlikle kaldırılması gerektiğini, bunun büyük bir utanç kaynağı olduğunu savundu.

Irkçı Ku Klux Klan örgütüyle mücadele eden Frederick Douglass, İç Savaş'ta köleliğin kaldırılmasını savunan Kuzey eyaletleri saflarında savaşa katıldı.

5 Temmuz 1852'de Rochester'da yaptığı, "4 Temmuz Bir Köle İçin Ne Anlama Gelir?" başlıklı konuşmayla Frederick Douglass, köleliğin kaldırılması mücadelesinin tarihine geçmişti.

"4 Temmuz Bir Köle İçin Ne Anlama Gelir?" başlıklı konuşmasında siyahi yurttaşlarını baskıya ve esarete mahkûm eden bir ülkenin Bağımsızlık Günü'nü kutlamasının bir anlamı olmadığını belirten Frederick Douglass tarihe geçen şu cümleyi söylemişti:

"Bağımsızlık Günü bir köleye, daimi kurbanı olduğu adaletsizlik ve zulmü, yılın diğer günlerinden daha fazla hatırlatan bir gündür."

Yorumlar (0)