"Trump, görevini kötüye kullanmıştır ve engellenmezse bunu devam ettirecektir."

ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi, Başkan Donald Trump’a yönelik sürdürülen azil için gerekçe olabilecek suçlamaların bulunduğu raporu bildirdi.

DÜNYA 16.12.2019, 23:41
"Trump, görevini kötüye kullanmıştır ve engellenmezse bunu devam ettirecektir."

Demokratların Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi’nin daha önce bildirdiği azil raporunda da “makamını kötüye kullanma” suçlaması Trump’a yöneltilmişti.

658 sayfalık azil raporu yayımlandı

ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi, Başkan Donald Trump’a yönelik iki azletme maddesini daha onayladı ve 658 sayfalık azil raporunu açıkladı.
Adalet Komitesinin raporunda, Başkan Trump’ın azline gerekçe olarak sunulabilecek suçlamalar sıralanırken, Kongre üyelerinin durumu acil bir şekilde gündeme getirmesi için çağrıda bulunuldu.

“Görevini kötüye kullanma” ve “Kongrenin işlemesini engelleme”

“Görevini kötüye kullanma” ve “Kongrenin işlemesini engelleme” başlıkları kabul edilip azil maddelerinde yer aldı ve  "Bunlar bir araya geldiğinde, azil maddeleriyle Başkan Trump, kendi kişisel ve siyasi çıkarlarını ulusal güvenliğimizin, özgür ve adil seçimlerimizin ve kuvvetler ayrılığı sistemimizin üzerine koymakla suçlanıyor.” Açıklamasında bulunuldu.

Raporda ayrıca, "Trump, görevini kötüye kullanmıştır ve engellenmezse bunu devam ettirecektir." İfadesi de yer aldı.

Azil süreci Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile fitillenmişti

Eylül’de basına sızan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yapılan telefon konuşmasında, “rakibi Joe Biden ve ailesinin soruşturulması durumunda ABD’nin Ukrayna’ya yardımda bulunacağı” iddiaları azil sürecinin fitilini körüklemişti.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 24 Eylül tarihinde "ABD'nin ulusal güvenliğine zarar verdiği" ve “Başkanlık yeminine ihane ettiği” gerekçeleriyle Trump’a yönelik azil sürecinin başladığını duyurmuştu.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesindeki kamuya açık oturumlar 13 ila 21 Kasım arasında yapılmış ve 300 sayfalık rapor hazırlanıp Adalet Komitesine sunulmuştu.

Adalet Komitesi ise geçtiğimiz Cuma günü “Görevini kötüye kullanmak” ve “Kongrenin işleyişini engellemek” başlıklarındaki azil maddelerini onamıştı.

Rapor Senatoya sunulacak

Azil maddelerinin yer aldığı rapor, dava taslağı olarak Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senatoya sunulacak.

Yorumlar (0)