BAE, ABD'nin Türkiye'ye yaptırım yapması için lobicilik faaliyeti sürdürüyor

Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) temsilen ABD’de lobicilik faaliyetleri sürdüren bir kuruluş, ABD’li bazı senatörlerin Türkiye’ye yaptırım uygulaması için çalışma yaptığı ortaya atıldı.

DÜNYA 17.12.2019, 00:31
BAE, ABD'nin Türkiye'ye yaptırım yapması için lobicilik faaliyeti sürdürüyor

Türkiye’ye Suriye’de gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekâtı operasyonu nedeniyle yaptırım yapmayı öne süren yasa tasarısının ABD Temsilciler Meclisinde onaylanmasının ardından, Akin Gump isimli Washington merkezli lobicilik firması, ABD’li iki senatöre kamuya açık olan “şeffaf e-mail” gönderdi.

E-maillerin, senatörlere BAE’nin Washington Büyükelçiliği temsiliyle 7 Kasım’da gönderildiği belirtildi.

“BAE, Türkiye’ye karşı yaptırım adımlarını destekliyor”

E-mail’de "BAE, ABD Temsilciler Meclisinden geçen yasa tasarısı gibi Türkiye'ye karşı yaptırım adımlarını destekliyor." İfadeleri yer alması dikkat çekici bir ayrıntı olarak vuku buluyor.

BAE Barış Pınarı Harekâtı’nı kınarken, Katar’ın harekâtında Türkiye’yi desteklediği ve desteğini de artırdığı da “şeffaf” e-mail’de kaydedildi.

Söz konusu mail BAE tarafından temsilen atıldığı bilinirken, hangi senatörlere ulaştırıldığı belirtilmedi. Mail’de Katar’ın Suriye’deki Türkiye operasyonlarına ilişkin destekleriyle ilgili bazı internet adresleri referans verilirken, mailin sonunda "ABD, Suriye'deki gelişmeleri izlemeye devam ederken ve Senato Türkiye'ye yönelik yaptırımları düşünürken, bu bilgilerin size yardımcı olmasını umuyoruz." İfadesi yer aldı.

Ayrıca, BAE Washington Büyükelçiliği konuyla ilgili soruları geri çevirdi.

Yaptırım gerekçesi S-400 ve Barış Pınarı Harekâtı

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, geçtiğimiz hafta Türkiye’ye ilişkin “Rusya’dan S-400 alınması” ve “Barış Pınarı Harekâtı” kapsamındaki yaptırım öngören yasa tasarısını onamıştı.

Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını öngören diğer bir yasa tasarısı da 29 Ekim tarihinde Temsilciler Meclisince onanmıştı.

Senato Genel Kurulunda da onanması dâhilinde; Senato ile Temsilciler Meclisindeki yaptırım tasarılarının bulunduğu yazınların tamamen aynı olmaması, tasarıların Trump’ın önüne getirilebilmesini engelliyor. Tasarıların Trump’a sunulması için tek bir metne derlenmesi gerekiyor.

Yorumlar (0)