Trump: Almanları Ruslardan biz mi koruyacağız?

ABD Başkanı Donald Trump’ın NATO eleştirileri sürüyor. Trump bu kez de, “Rusya’ya milyar dolarlar ödeyen Almanları Ruslardan biz mi koruyacağız?” çıkışı yaptı.

DÜNYA 25.06.2020, 09:31
Trump: Almanları Ruslardan biz mi koruyacağız?

Donald Trump’ın 17 ay boyunca Ulusal Güvenlik Danışmanlığı’nı yürüten John Bolton’ın kaleme aldığı kitapta ABD Başkanı’nın Almanya'nın tutumuna kızarak NATO'dan çıkmayı planladığına ilişkin iddialar yer almıştı. ABD Başkanı Donald Trump, bu iddiaları doğrular nitelikte bir çıkış daha yaparak, Almanya’nın Rusya’ya milyar dolarlar ödediğini ancak NATO’ya katkısının çok sınırlı olduğunu belirterek, “Almanya’yı Rusya’dan biz mi koruyacağız?” diye sordu.

Almanya’yı hedef alarak NATO’ya gereken mali katkıyı sağlamadığını belirten ve sert eleştiriler getiren ABD Başkanı Donald Trump’ın bozulduğu konu ise Almanya’nın Rusya’ya gaz için yaptığı yüklü ödemeler…

Washington’da temaslarda bulunan Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’yı Beyaz Saray’da ağırlayan Donald Trump, Duda ile birlikte basın karşısına çıktı. ABD Başkanı Donald Trump başta Almanya olmak üzere NATO’ya gerekli mali katkıyı vermeyen ülkeleri sert bir üslupla eleştirdi. Almanya’ya hayli öfkeli olduğu yüz ifadesinden de anlaşılan Donald Trump, Almanya’da bulunan Amerikan askerlerinin sayısını 25 bine düşüreceklerini açıkladı.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’ya ziyaretlerinden dolayı teşekkür eden ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan tarihi boyunca her zaman Polonya’nın yanında olduklarını vurguladı ve Polonya’nın NATO’ya gerekli ölçüde katkı yapan 8 ülkeden biri olduğunu belirterek Polonyalıları tebrik etti.

Polonya’nın gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 2’sini NATO’ya ödediğini, birçok ülkenin ise üzerine düşen ödemeyi yapmadığını vurgulayan ABD Başkanı Donald Trump, “Maalesef biz bu ülkeleri de koruyoruz" ifadelerini kullandı. 2019 yılında ABD olarak Polonya’ya vize uygulamasını kaldırdıklarını anımsatan ABD başkanı Trump "Polonya bunu hak ediyor" diye konuştu.

Polonya ile son senelerde çok sayıda askerî ve enerji anlaşmalarına imza attıklarını da belirten ABD Başkanı, bir gazetecinin “Almanya’dan çekilecek askerlerin Polonya’ya mı gönderileceği” yönündeki sorusuna, Polonya’nın sorumluluklarını yerine getiren nadir ülkelerden biri olduğunu, ABD’nin askerlerini Polonya’ya göndermesinin makul olduğunu çünkü Polonya’nın bunu hak ettiğine inandığını söyledi.

Lafı yine Almanya’ya getiren ABD Başkanı Donald Trump, Almanların NATO’ya yapması gereken katkının yarısını bile sağlamadığını bu yüzden Almanya’daki Amerikan asker sayısını 25 bine düşüreceklerini ifade ederek, Almanya’dan çıkan ABD askerlerinin bir kısmının ülkesine döneceğini, bir kısmının ise Polonya’nın da aralarında bulunduğu diğer Avrupa ülkelerine kaydırılacağını açıkladı.

NATO’ya ödemesi gerekenin yarısını bile ödemeyen Almanya’nın Rusya’ya gaz için milyar dolarlar akıttığını dile getiren ABD Başkanı Donald Trump, “Almanya’yı biz mi koruyacağız Rusya’dan?” dedi. ABD Başkanı Donald Trump, Polonya’nın gerçekten muhteşem bir ülke olduğunu, Polonya’nın boru hattıyla Rusya’dan hiç gaz almadığını, bu durumun ABD için çok net bir sinyal olduğunu belirtti.

Yorumlar (0)