Tayvan duyurdu: Çin savaş uçakları havalandı!

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin ordusuna ait 22 savaş uçağı ile 6 geminin Tayvan Adası civarında uçtuğunun tespit edildiğini duyurdu. Hava, kara ve deniz savunma sistemleri ile birlikte bu hareketliliğin izlendiği belirtildi.

DÜNYA 14.08.2022, 14:01 15.08.2022, 09:56 Hakan Öksüz
Tayvan duyurdu: Çin savaş uçakları havalandı!

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'a resmi ziyarette bulunmasının ardından Çin ile Tayvan arasındaki gerilim arttı. Tayvan Adası üzerindeki hak iddiasını sürdüren Pekin yönetimi, ABD'yi "provokasyon" ile suçladı. Ziyaretle birlikte Tayvan Boğazı çevresinde askeri tatbikatlar düzenleyen Çin, bölgedeki uçak ve gemi trafiğinin durmasına neden oldu. Tayvan yönetimi, Çin savaş uçakları ve gemilerinin boğazdaki sınırı defalarca ihlâl ettiğini bildirdi.

Tayvan Boğazı'nda askeri hareketlilik sinyali

Tayvan Savunma Bakanlığı, bölgedeki gelişmelere ilişkin yeni bir duyuruda bulundu. Tayvan Boğazı'nda bulunan ve iki ülkenin de askeri faaliyetlerlerini sınırlayan bölgede hareketliliğin yaşandığı kaydedildi. 11 adet Çin savaş uçağının, "Hava Savunma Tanımlama Sahası" olarak adlandırılan bölgenin güney kısmında uçtuğu belirtildi. Kalan 11 uçağın da bölgeye yakın uçuşlar gerçekleştirdiği aktarıldı.

"Füze sistemleriyle takip ediyoruz"

Çin ordusuna bağlı uçakların faaliyetlerinin; füze sistemleri, deniz araçları ve devriye uçakları tarafından takip edildiği bildirildi. Çin ordusunun, Tayvan Boğazı çevresini ablukaya aldığı kaydedildi. Tayvan Adası'nı kendi toprağı olarak kabul eden Çin, "barışçıl birleşme" politikasının izlendiğini öne sürdü. Çin Savunma Bakanlığı, bölgedeki askeri tatbikatları sonlandırdığını önceki günlerde duyurmuştu. 

Yorumlar (0)